latinica  ћирилица
09/07/2018 |  10:21 ⇒ 12:47 | Autor: SRNA

Kamerni hor iz Istočnog Sarajeva najbolji u Nišu

Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pobjednik je festivala Internacionalne horske svečanosti u Nišu koji je ove godine obilježio 60 godina postojanja.
Kamerni hor Istočno Sarajevo (Foto: trebevic.net) -
Kamerni hor Istočno Sarajevo (Foto: trebevic.net)

Hor je formiran 2001. godine pri Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a publici se predstavio izvedbom "Stihira na Gospodi vozvah Plotiju voljeju", "Dogmatika", "Simbola vjere", "Pjesme Јanje Čičak" i "Svatovskim šaljivkama", rekao je dirigent Rade Radović. 

- Hor čine studenti koji mogu biti na okupu samo pola godine, tako da smo stalno u žurbi šta ćemo novo uraditi i gdje ćemo uspjeti nastupiti - rekao je Radović i dodao da su članovima hora sve nagrade podjednako važne.

Na 27. festivalu Internacionalne horske svečanosti u Nišu nastupili su tamičarski horovi iz Republike Srpske, Grčke, Rusije, Mađarske, Bugarske, Makedonije i Srbije.

Žiriju je predsjedavao Miloje Nikolić iz Srbije, a članovi su bili Sonja Marinković iz Srbije, Mihajlo Lazarević iz Crne Gore, Tatjana Dmitrijeva i Andrej Vladimirovič Gorjačev iz Rusije.

Učesnicima festivala žiri je dodijelio nagrade za njegovanje savremene duhovne muzike, za osvježenje programa izvođenjem svjetskih mjuzikala, za istančanost pristupu interpretaciji, za najbolje izođenje lokalne tradicije, za najuspješnije izvođenje djela savremenih kompozitora, za muzikalnost, osmišljenost i cjelovitost scenskog nastupa, za entuzijazam u radu, za najperspektivnijeg mladog dirigenta.

Među javnim muzičkim manifestacijama koje se organizuju u Nišu, Internacionalne horske svečanosti koje su nastale u čast amaterskog horskog pjevanja, imaju najdužu i najbogatiju tradiciju.