latinica  ћирилица
09/07/2018 |  14:54 ⇒ 16:32 | Autor: SRNA

Uhapšena dva lica zbog paljenja pravoslavne crkve u Visokom

Pripadnici visočke Policijske stanice uhapsili su lica iz ove opštine čiji su inicijali Z.M. /22/ i S.E. /20/ zbog paljenja pravoslavne Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u mjestu Čekrekčije, kod Visokog, potvrdio je Srni šef Odsjeka za informisanje MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Ranislav Milešić.
Zapaljen Hram Visoko - Foto: RTRS
Zapaljen Hram VisokoFoto: RTRS

Milešić je naveo da je nad uhapšenima obavljena kriminalistička obrada, te je pronađen i dio predmeta koji su ukradeni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Policijskoj stanici prijavljeno je da su nepoznata lica, od 17. do 24. juna, nasilno ušla u pravoslavnu Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrekčijama, kod Visokog, te da su zapalila i ukrala određene predmete, a potom pobjegla.

Ova djela okvalifikovana su kao krivična djela oštećenje tuđe stvari i teška krađa.

Policijski službenici Policijske stanice Visoko su, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom, preduzimajući radnje na dokazivanju i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela uhasili dva lica koja će u toku dana biti predata u nadležnost ovom tužilaštvu.

Arhijerejski namjesnik sarajevski Јadran Danilović izjavio je ranije Srni da su provaljena crkvena vrata, da je polomljena ploča časnog prestola i nekoliko ikona koje su potom sa Svetim jevanđeljem zapaljeni na sredini crkve.

Vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije crkve, koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana prije godinu dana.

- Ovo što se desilo veoma je ružna poruka malobrojnim Srbima na tom prostoru, kao i nama koji živimo u Federaciji BiH - rekao je protojerej-stavrofor Danilović, koji je osudio ovaj vandalski čin.

On ističe da počinioci veoma rijetko budu pronađeni, što zna iz iskustva kada je sam bio meta lopova.

- Dok je bilo češćih provala u crkvi na Pofalićima govorio sam da je to ožiljak na svakoj crkvi u Visokom i ožiljak na svakom čovjeku koji tamo živi i radi. Veoma ružna poruka - istakao je sveštenik Danilović.