latinica  ћирилица
09/07/2018 |  15:30 | Autor: SRNA

Od malih boginja oboljelo dijete iz Banjaluke

Јedno dijete iz Banjaluke oboljelo je od malih boginja, čime je ukupan broj prijavljenih oboljelih u Republici Srpskoj povećan na 77, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
Male boginje (ilustracija) -
Male boginje (ilustracija)

"Od posljednjeg izvještaja kada je prijavljen oboljeli slučaj, 4. jula u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavljena je jedna prijava oboljelih od morbila. Riječ je o djetetu školskog uzrasta iz Banjaluke, koje nije vakcinisano", navode iz Instituta.

Od početka marta u Banjaluci su prijavljena 43 oboljela lica, u Kozarskoj Dubici sedam, u Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju i Laktašima po četiri, Modriči tri, Novom Gradu dva, te u Vlasenici, Šamcu, na Palama, Srpcu, Čelincu, Prijedoru, Kneževu i Šipovu po jedno lice.

"Od ukupnog broja oboljelih do sada su hospitalizovana 42 lica, a na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske trenutno nema hospitalizovanih lica oboljelih od malih boginja", navode iz Instituta.

Iz Instituta za javno zdravstvo dodaju da, od ukupno 77 oboljela lica od malih boginja u Republici Srpskoj, 64 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Male boginje su virusno zarazno oboljenje koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.