latinica  ћирилица
09/07/2018 |  17:07 | Autor: SRNA

Kojić: Srpska dala negativno mišljenje na okvirni plan

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je Republika Srpska dala negativno mišljenje na okvirni plan rješavanja pitanja nestalih lica iz sukoba u bivšoj Јugoslaviji, koji se prevashodno odnosi na uspostavljanje centralne evidencije nestalih lica u BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Republika Srpska je dala mišljenje da nije saglasna sa tim da se takav okvirni plan potpiše", rekao je Kojić Srni uoči predstojećeg Samita za zapadni Balkan na kojem je najavljeno potpisivanje deklaracije o ratnim zločinima i deklaracije o nestalim licima i u ime BiH.

Kojić je rekao da mu je potpuno nejasno kako je okvirni plan usaglašen na Kolegijumu direktora Instituta za nestala lica BiH.

On je naveo da je stav Republike Srpske jasan, da se to ne može potpisati jer centralna evidencije nestalih lica nije rađena u skladu sa zakonom, nisu utvrđivane okolnosti njihovog stradanja i na taj način bi se verifikovao lažni broj nestalih lica i okolnosti stradanja u BiH, ističući da su to jasne manipulacije koje dolaze iz Federacije BiH.

Kojić je rekao da se Republika Srpska zalaže za ubrzanje procesa traženja nestalih lica u BiH, ali da je zapostavljen proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti, te da je od početka bila pristrasnost u ovom procesu, od formiranja Instituta za nestala lica BiH.

Kada je riječ o predstojećem Samitu u Londonu u dijelu koji se odnosi na to da se traži da svaka zemlja prizna presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija, Kojić smatra nedopustivim i pokušajem nametanja kolektivne odgovornosti Srbima.

"U osnivačkim aktima Haškog tribunala piše da tribunal sudi pojedincima, a nikako grupama i kolektivitetima. Priznavanjem ovih presuda kroz deklaraciju nametnulo bi se pitanje kolektivne odgovornosti, imajući u vidu selektivan rad pravosudnih institucija Haškog tribunala i BiH", pojasnio je Kojić.

Kojić je rekao da je posebno problematično u deklaraciji o ratnim zločinima koja bi trebalo da se razmatra na Samitu u Londonu tekst koji se odnosi na provokativnu upotrebu simbola.

"Može se postaviti pitanje da li to znači zabranu upotrebe vjekovnih nacionalnih simbola jer prema tekstu ove deklaracije oni bi kao mogli biti provokativni. Oni žele da nametnu obavezu da mi ne možemo da se sjećamo naše najsvetije žrtve za stvaranje Republike Srpske", istakao je Kojić i dodao da bi bila zabranjena upotreba grba Vojske Republike Srpske, koja je sa srpskim narodom odbranila Republiku Srpsku.

On je rekao da će na Samitu biti prisutni predstavnici bošnjačkih žrtava rata, a srpske predstavnike žrtava rata niko nije ni pozvao.

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić dali su saglasnost Savjetu ministara da na Samitu za zapadni Balkan, koji će okupiti brojne evropske lidere u Londonu, potpišu deklaraciju o ratnim zločinima i deklaraciju o nestalim licima, deklaraciju o borbi protiv korupcije i deklaraciju o regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj saradnji, javila je ranije TV N1.

Savjet ministara ranije je dostavio Predsjedništvu BiH deklaracije na odobrenje, a koje bi u Londonu trebalo da potpišu predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić