latinica  ћирилица
09/07/2018 |  21:43 ⇒ 21:44 | Autor: SRNA

Poziv državnicima i medijima da zajednički obilježe zločin u Zalazju kod Srebrenice

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji "Kosmetske žrtve" je, u ime porodica srpskih žrtava u mjestu Zalazje kod Srebrenice i kosmetskih žrtava, pozvalo državnike i medije Srbije da u Zalazju u četvrtak, 12. jula, zajedno obilježe sjećanje na 26 godina od zločina nad srpskim civilima.
Srebrenica - Spomenik u Zalazju - Foto: SRNA
Srebrenica - Spomenik u ZalazjuFoto: SRNA

U saopštenju se napominje da će porodice kosmetskih žrtava prisustvovati obilježavanju tog zločina, gdje je u jednom danu ubijeno 49 civila žena, djece i staraca, a 10 zarobljeno, koji su kasnije ubili muslimanski zločinci.

"Kao i sve zločine, i ovaj zločin ne smemo predati zaboravu i prepustiti samo porodicama žrtava da same u svom bolu obeleže tu godišnjicu", navodi se u saopštenju Udruženja.

Iz Udruženja ističu da se porodice žrtava iz Republike Srpske i kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji godinama zajednički bore da bi prikazale stradanje svog naroda i obilježavaju datume zločina nad Srbima.

Porodice ubijenih srpskih civila iz Srebrenice, Kravice, Bratunca dolazile su više puta na obilježavanje godišnjica u spomen-sobi "Kosmetske žrtve".