latinica  ћирилица
10/07/2018 |  12:25 ⇒ 13:20 | Autor: RTRS

Banjaluka: Obilježen dan rođenja Nikole Tesle

Savez inovatora Republike Srpske i Inovatori grada Banjaluka, u saradnji sa Elektrokrajinom, obilježili su 10. juli - dan rođenja Nikole Tesle.

Dodijelili su zahvalnice Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske, Gradu Banjaluka i mnogim drugima, kao i zlatne medalje najboljim inovatorima.

Nikola Tesla rođen je 28. juna 1856. godine po starom, odnosno 10. jula po novom kalendaru u Smiljanu u Lici, kao četvrto od petoro djece srpskog pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine.

Bio je jedan od najpoznatijih srpskih i svjetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Otkrio je i jedan od načina generisanja visokofrekventne struje, dao značajan doprinos prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Nikola Tesla je umro na pravoslavni Božić 7. januara 1943. godine, a sahranjen je na njujorškom groblju Fernklif 10. januara, u sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom uz zvuke Šubertove "Ave Marije" i srpske tradicionalne pjesme iz Prvog svjetskog rata "Tamo daleko".

Svega dva mjeseca kasnije Tesla je, po želji nasljednika Save Kosanovića, ekshumiran i kremiran, a pepeo je čuvan u rozarijumu na njujorškom groblju sve do 1956. godine.

Poslije Kosančićeve smrti, njegova rođaka Milica Trbojević prenijela je Tesline ostatke u Beograd i izrazila želju da se čuvaju u Muzeju, gdje se nalaze i danas.