latinica  ћирилица
10/07/2018 |  12:34 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Majkić o napadu na Vučića: Svi na nivou BiH nose svoj dio odgovornosti

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da svi u BiH nose svoj dio odgovornosti što ni nakon tri godine nije riješen slučaj pokušaja ubistva tadašnjeg predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

- Tužilaštvo je moralo insistirati na tome, bezbjednosne agencije su morale da obave svoj dio posla. Svako je morao da uradi ono što je njegov zadatak, ali je očito da to niko nije uradio. Najstrašnije je da to niko i ne namjerava da uradi - izjavila je Majkićeva za Srnu.

Ona je istakla da sve to govori u kakvoj zemlji živimo, zapitavši u kojoj je to zemlji izuzev ovakve BiH dozvoljeno napasti premijera susjedne države, a da za to niko ne odgovara.

- Čovjeka koji je došao da pošalje poruku mira i nade da je moguć zajednički život Srba i Bošnjaka dočekali su neljudi uz psovke i kamenice. Samo zahvaljujući prisebnosti pripadnika MUP-a Republike Srpske premijer Srbije nije linčovan - podsjetila je Majkićeva.

Ona je naglasila da taj događaj ne može biti lako zaboravljen u Republici Srpskoj i da se mora da koristi svaka prilika da se nadležni na nivou BiH podsjete na ono što je njihova zadaća.

- Tri godine čekamo da institucije BiH okončaju istragu. Nadležne institucije u BiH ćute. Ćuti vlast BiH, Tužilaštvo, policijske agencije. Ključno pitanje je zašto ovaj događaj još nije dobio epilog. Vrijeme prolazi, a ono nije saveznik da će se vinovnici ovog nedjela brzo pronaći i propisno kazniti - rekla je Majkićeva.

Ona je iznenađena da ćute čak i predstavnici međunarodne zajednice koja ne propušta priliku da Republici Srpskoj i Srbima nešto prigovori.

- Ni oni ne insistiraju kod vlasti BiH da ovaj slučaj bude okončan i sankcionisan. Sve što se dogodi Srbima neće biti sankcionisano, a sve što se dogodi Bošnjacima biće dignuto na velika zvona od svih predstavnika međunarodne zajednice i stranih ambasada - konstatovala je Majkićeva.

Iz Tužilaštva BiH Srna nije dobila odgovor na pitanje u kojoj fazi je predmet pokušaja ubistva Vučića.