latinica  ћирилица
10/07/2018 |  13:14 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Bogdanić u Tel Avivu: Podrška i zaštita starijih lica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić prisustvuje ministarskom sastanku Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope Svjetske zdravstvene organizacije u Tel Avivu.
Izrael - Foto: RTRS
IzraelFoto: RTRS

Teme ministarskog sastanka u organizaciji Ministarstva zdravlja Izraela i Sekretarijata Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope su, između ostalog, obezbjeđivanje primarne zdravstvene zaštite za stanovništvo starije životne dobi, inovativne prakse u pružanju primarne zdravstvene zaštite za ovu populaciju, kao i značaj imunizacije i izazovima sa kojima se zemlje susreću.

Bogdanić je naglasio da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite izradilo Nacrt Strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period od 2018. do 2027. godine i opredijelilo se za društvenu podršku i zaštitu starijih lica kao sastavnog dijela strateških opredjeljenja u oblasti socijalne zaštite njenih građana.

- Strategijom smo odredili pravce koji bi doveli do većeg zadovoljstva i aktivnog učešća starijih lica, kvalitetnijeg korištenja slobodnog vremena i zdravom starenju. Cilj izrade prve Strategije je i vraćanje porodičnih vrijednosti i moralnih normi, razvijanje međugeneracijske solidarnosti prilikom kojih različite generacije mogu biti jedne drugima na usluzi, te pružanje mogućnosti za zdravo i aktivno starenje - rekao je Bogdanić.

Bogdanić podsjeća da starija lica u Republici Srpskoj usluge primarne zdravstvene zaštite ostvaruju putem domova zdravlja i specijalističkih ambulanti porodične medicine, a da stariji od 65 godina života predstavljaju kategoriju osiguranih lica koja ne plaća participaciju u ostvarivanju prava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Mreža domova zdravlja u Republici Srpskoj čini 54 ustanove, u okviru kojih su organizovane specijalističke ambulante i službe koje se bave promocijom zdravlja, dijagnostikom, liječenjem i rehabilitacijom. U 27 domova zdravlja uspostavljeni su centri za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici i centri za ambulantnu fizikalnu rehabilitaciju u kojima usluge pružaju multidisciplinarni timovi - kaže Bogdanić.

Kada je u pitanju imunizacija, ministar Bogdanić poručuje da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske i dalje u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Republike Srpske, zdravstvenim ustanovama te drugim relevantnim institucijama raditi na promociji značaja vakcinacije i dobrobiti koju ona predstavlja za javno zdravlje, a da je ministarski sastanak prilika i da se razgovara o mogućnostima nabavke vakcina za više zemalja.

Na ministarstkom sastanku razgovara se i o napretku, izazovima i mogućnostima u sprovođenju Kišinjevske povelje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Podsjećamo, prošle godine, ministri zdravlja iz zemalja članica Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope- Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Izrael, Moldavija, Rumunija, Makedonija i Albanija u cilju daljeg jačanja i promovisanja kontinuirane i unapređene saradnje u oblasti javnog zdravstva u jugoistočnoj Evropi, potpisali su Kišnjevsku povelju na Četvrtom forumu ministara zdravlja: "Zdravlje, blagostanje i napredak u jugoistočnoj Evropi u okviru ciljeva Ujedinjenih nacija za održivi razvoj 2030", održanom u Kišnjevu.