latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:02 ⇒ 15:57 | Autor: RTRS

"Svi Srbi da se uključe u zaštitu srpskog naroda na Kosmetu"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da hapšenje petorice Srba kod Gnjilana predstavlja aroganciju i iživljavanje nad srpskim narodom na Kosmetu.

Dodik je rekao da svi Srbi moraju da se uključe u zaštitu srpskog naroda na Kosmetu, jer je problem Kosova i Metohije svesrpsko pitanje.

- Moramo da zaštitimo Srbe od torture koja vlada na Kosovu i Metohiji i bahate vlasti koju podržavaju velike sile, prije svega SAD i EU koja se osjeća nedodirljivom i misli da može da čini šta hoće - rekao je on.

Predsjednik Srpske je istakao da se zločini nad Srbima ne procesuiraju na Kosmetu, kao ni u BiH, već da se u najmanju ruku prećutkuju, ako se i ne podržavaju javno.

Dodik je naglasio da je Kosovo i Metohija nešto što je za Srbe ključno u poimanju nacionalne svijesti, istorije i opstanka.

- Ono je bazično za sve što smo postigli u kontinuitetu razvoja naše nacije - naglasio je Dodik.

Govoreći o ubistvu lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, Dodik je rekao da se činjenice očigledno prikrivaju i da nema napretka u rasvjetljavanju ovog zločina.

- Јavnost zna da su zatraženi satelitski snimci, koji se ne dozvoljavaju. Sve to utiče na totalno nepovjerenje i potrebu da se Srbi homogenizuju gdje god se nalaze - poručio je Dodik.

Pripadnici specijalnih snaga policije samoproglašenog Kosova, naoružani dugim cijevima, upali su danas u prostorije Kulturno-prosvetnog centra "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu kod Gnjilana i pretresli nekoliko kuća u tom mjestu. U akciji je uhapšeno pet osoba.