latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:12 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Cvijanović: Ispraviti nepravde u procesuiranju odgovornih za zločine nad Srbima

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da očekuje da se isprave sve nepravde kada je riječ o procesuiranju svih odgovornih za zločine nad Srbima u proteklom ratu, pri tom posebno ističući 3.600 ubijenih civila iz Podrinja.

Komantarišući potez predsjednika Udruženja "Majke Srebrenice" Munire Subašić, koja je njemačkom tužiocu predala spisak sa 22.000 imena pripadnika Vojske Republike Srpske a koje dovodi u vezu sa zločinom u ovom gradu, u julu 1995. godine, Cvijanovićeva je naglasila da je opterećujuća činjenica da se toliko godina nakon rata bavimo takvim temama.

- Nikome ne osporavam pravo da traži prtavdu, ali je začuđujuće da se uvijek u politički problematično vrijeme dolijeva ulje na vatru i da se stvara nesigurnost - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila i na navode predstavnika Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih da su na tom spisku i ljudi koji nemaju nikakve veze sa ratnim dejstvima, koji su bili logistika, kuvari, spremači i slično.

- Јa sam za to da pravosuđe radi svoj posao, a posebno da u dijeljenju pravde imamo izbalansiran odnos onih koji donose odluke - navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, potez Munire Subašić je nepotreban.

- Mislim da su neke stvari trebale da se dešavaju drugačije i da se određenim važnim pitanjima u Republici trebalo pristupati drugačije. Mnoge od posljedica koje danas trpimo, trpimo upravo zbog toga što su neki bili politički kratkovidi u vrijeme kad je trebalo da vide mnogo daleko - poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala je njemačkom tužiocu spisak sa 22.000 imena pripadnika VRS, koje dovodi u vezu sa zločinom u ovom gradu, u julu 1995. godine.

Od njega je zatražila da, kako je navela, provjeri sve one koji su u Njemačkoj, te da budu privredeni i odgovaraju u ovoj zemlji, ističući da je ovaj spisak napravila Vlada Republike Srpske 2005. godine.