latinica  ћирилица
10/07/2018 |  16:14 | Autor: SRNA

Dukić: Postavljanje spomen-krsta na Zlatištu 21. septembra

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je Srni da će 21. septembra, na veliki pravoslavni praznik Mala Gospojina, na Zlatištu početi radovi na podizanju spomen-krsta ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata.
Branislav Dukić - Foto: SRNA
Branislav DukićFoto: SRNA

"Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske donijelo je odluku da ponovo aktivira zahtjev za izgradnju spomen-krsta na Zlatištu, koji će biti predat Gradu Istočno Sarajevo", istakao je Dukić.

On je rekao da će na spomen-krstu, visokom 26 metara, biti upisana imena 10.000 stradalih srpskih civila za vrijeme proteklog rata, te 126 logora za Srbe koje je registrovao Međunarodni komitet Crvenog krsta i potvrdio da je čak jedan od tih logora nosio naziv "Alija Izetbegović".

Prema njegovim riječima, Savez logoraša Republike Srpske neće odustati od postavljanja spomen-ploče vojnicima ЈNA ubijenim u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni.

"Savez logoraša Republike Srpske ponovo će podnijeti zahtjev da se podignu spomen-ploče stradalim Srbima u svim opštinama Federacije BiH /FBiH/, kao što oni traže da se njihove spomen-ploče podignu na prostoru Republike Srpske", naglasio je Dukić.

On je rekao da će Savez logoraša tokom narednih dana kontaktirati Srpsku pravoslavnu crkvu u vezi sa postavljanjem spomen-krsta, dok je zahtjev za odobrenje podizanja ovog spomen-obilježja proslijeđen Gradu Istočno Sarajevo.

Dukić je podsjetio da je projekat za podizanje spomen-krsta na Zlatištu prije 10 godina uradio beogradski institut, a predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske predstavljali su ga javno na medijima.

On je poručio da Savez logoraša Srpske nikada neće odustati od postavljanja spomen-ploča svim stradalim Srbima u FBiH, jer federalne vlasti nastoje da umanje srpske žrtve na prostoru BiH.