latinica  ћирилица
10/07/2018 |  17:57 ⇒ 18:11 | Autor: RTS

Umro lord Piter Karington

Britanski diplomata i predsjedavajući Mirovne konferencije o Јugoslaviji lord Piter Karington preminuo je u 100. godini, objavio je Gardijan.
Lord Karington (foto: nato.int) -
Lord Karington (foto: nato.int)

Ministar odbrane bio je od 1970. do 1974. godine, šef diplomatije od 1979. do 1982, a generalni sekretar NATO-a od 1984. do 1988. godine.

Karington je bio ministar spoljnih poslova u vreme Folklandskog rata. Preuzeo je punu odgovornost zbog načinjenih propusta i podnei ostavku.

Predsjedavao je Mirovnoj konferenciji o Јugoslaviji koju je 1991. godine sazvala Evropska zajednica.

Lord Karington je, sa Žozeom Kutiljerom, 1992. godine predložio plan za rješavanje krize i sprječavanje rata u BiH, koji je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, pri čemu bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 44 odsto teritorije BiH, a Hrvatima preostalih 12 odsto.

Lideri sve tri strane u BiH, Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Mate Boban, taj dokument su potpisali 18. marta 1992. godine, ali je Izetbegović deset dana kasnije, poslije sastanka s američkim ambasadorom Vorenom Cimermanom, povukao svoj potpis.

Ostavku je podnio uoči Londonske konferencije, avgusta 1992, posleij godinu dana pokušaja da zaustavi rat.

Lord Karington je, takođe, žestoko kritikovao poteze Zapada tokom rješavanja kosovske krize.

"Mislim da je NATO bombardovanjem Srbije pokrenuo egzodus kosovskih Albanaca u Makedoniju i Crnu Goru. Mislim da je bombardovanje prouzrokovalo etničko čišćenje. Cijela stvar na Balkanu je bila loše vođena od početka. Bilo je očigledno da će eksplodirati", rekao je lord Karington Gardijanu 1999. godine.

"Ne podržavam Srbiju jer mislim da su se ponašali loše i veoma glupo kada su ukinuli autonomiju Kosova, koja im je ostala od Tita", rekao je lord Karington, oštro kritikujući Evropsku uniju zbog načina na koji je pokušavala da riješi krizu u bivšoj Јugoslaviji, navodeći da je napravila "katastrofalno glupe greške".

Govoreći o Slobodanu Miloševiću, lord Karington je rekao da "ne misli da je on više ratni zločinac od hrvatskog predsjednika Tuđmana, koji je protjerao 200.000 Srba iz Krajine", ali i da se "zbog toga niko nije uzbudio".