latinica  ћирилица
10/07/2018 |  18:14 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Statusna konferencija u postupku protiv generala Mladića

Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove - statusna konferencija u postupku protiv generala Ratka Mladića. Prvi se obratio general, koji je i ovaj put istakao da Haški sud ne priznaje. Govoreći o svom zdravtvenom stanju, Mladić je naveo da je znatno pogoršano. U Timu njegove odbrane još ističu da general, iako ozbiljno bolestan, nema odgovarajuće liječenje.

"Gospodine Meron, gospodo, ja sam sedam godina i sdam dana u ovoj mrtvačnici, zvanoj Haški sud. Branim se od NATO pakta koji je rasturio moju državu i moje zdravlje i širi se ko guba po svetu", kaže Mladić.

Ovako je obraćanje na statusnoj konferenciji počeo general Mladić. Nije uspio da ga završi, jer ga je odmah prekinuo sudija Teodor Meron.

"Tema statusne konferencije nije NATO i politički govori o tome. Ako imate nešto da kažete u vezi sa uslovima pritvora, ili o vašem stanju recite...", kategoričan je Meron.

"Nije mi dobro, pokvarilo mi se zdravstveno stanje. Od 2008. godine više problema, nervnih i srčanih udara. Tražio sam da me pusti ovaj sud da idem na liječenje u Beograd, Moskvu ili Peking jer ja za zapadne sudove i lekare ne hajem", požalio se general Mladić.

Tim odbrane odlučio je da ne govori o svim zdravstvenim problemima generala Mladića, već samo o ključnim, kardiološkim i neurološkim. To su pokazali i snimci magnetne rezonance, pokazani u sudnici.

"Јasno je da je mozak prošao kroz degeneratvine promjene otkako je došao u pritvorsku jedinicu, zbog čega ne znamo jer nije hospitalizovan i prima terapiju u ambulanti u zatvoru", kaže Dan Ivetić, tim odbrane generala Ratka Mladića.

Odbrana je zatražila da budu preduzeti koraci, koji će Mladiću obezbijediti odgovarajuću zdravstvenu njegu.

I Meron je od medicinskog osoblja zatražio da posveti veću pažnju. Tužilaštvo nije imalo šta da doda, ali general jeste.

"Srbi nismo krivi. NATO je zločinac. Mi smo žrtve ko vam drugačije kaže laže. Hiljade ljudi boluje od raka...Hvala što ste me saslušali", završio je Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.