latinica  ћирилица
11/07/2018 |  11:03 | Autor: RTRS

Brčko: Pčelari još nisu naplatili odštetu od Vlade iz 2014. godine

Pčelari u Brčkom još nisu uspjeli da od Vlade Distrikta naplate oštetu koju su pretrpili pomorom pčela 2014. godine.
Pčelarstvo - Foto: RTRS
PčelarstvoFoto: RTRS

Tvrde da na to imaju pravo jer je, kažu, resorno vladino odjeljenje isključivi krivac što je do pomora pčela došlo. Epiloga još nema, na redu je njihova tužba Ustavnom sudu BiH.

Prvih dana nakon katastrofalnih poplava 2014. godine Odjeljenje za poljoprivredu u Vladi Distrikta je intenzivno zaprašivalo brčasnku teritoriju od komaraca. Preporučili su da zbog teškog otrova Neopitral alfa, bacanog iz aviona, pčelari zatvore košnice, iako su tih dana temperature bile visoke. Većina pčelara je to i uradila.

"Nisam htio da moje pčele taj otrov unesu u košnicu, i odazvao sam se pozivu Vlade, zatvorio svoje pčele, nakon toga pojavilo se gušenje pčela usled velike temperature, i svi smo mi pretrpili neke gubitke, neko veće-neko manje", kaže pčelar Aleksandar Vučković. 

Komisija je utvrdila da su Peri Živkoviću potpuno uništena dva društva, a da je preostalih 48 pretrpilo uginuće oko 30 odsto. Štete su, kaže Živković, bile i veće od nalaza komisije.

"Unutra je bio haos, čista kaša, otopio se med, vosak, sve se pomješalo, tako da ni jedno maltene društvo, nije bilo čisto za dalju upotrebu", priča Pero.

U Vladi ističu da pčelari nisu dostavili valjane dokaze o uginuću pčela, zbog čega je, navode, najbolje da spor bude riješen sudskim putem.

"Ukoliko se dokaže da je neko počinio djelo, zaista otrovao te pčele, imaju pravo na obeštećenje, ukoliko ne, nemaju pravo na obeštećenje", rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu.

Oko 30 pčelara Udruženja Matica tužilo je Vladu Osnovnom sudu zbog neisplaćivanja odštete koja je, prema pčelarima, iznosila oko 200 maraka po društvu. Presudom je utvrđeno da Vlada treba da obešteti pčelare, ali Pravobranilaštvo se protivilo i u Apelacionom sudu je donesena presuda na štetu pčelara.

"Dali su obrazloženje, maltetene, priznali su da je sve to u redu. Mi smo imali ugunuće, ali Vlada nema veze s tim. Mi smo gubitnici ponovo i sad treba da platimo 20.000 maraka sudskih troškova", navodi Nikola Kerezović, predsjednik Udruženja pčelara Matica. 

Oko 30 pčelara uputilo je novu tužbu, ovaj put Ustavnom sudu BiH. Ako i oni potvrde odluke pravosudnih institucija u Brčkom, kažu, slijedi žalba Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.