latinica  ћирилица
11/07/2018 |  12:23 | Autor: SRNA

Drecun: Programirana kampanja nasilja nad kosmetskim Srbima

Na Kosovu i Metohiji postoji programirana kampanja kontinuiranog nasilja nad Srbima i njihovom imovinom, ocijenio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosmet Milovan Drecun.
Milovan Drecun - Foto: RTS
Milovan DrecunFoto: RTS

Drecun je rekao da nasilje sprovodi, s jedne strane, Kosovska policijska služba, specijalne formacije, pravosuđe, a, sa druge, albanski ekstremisti, pojedinci ili grupe.

"Sve to koordinira jedan centar u Prištini. Ramuš Haradinaj, najveći ratni zločinac na Kosovu i Metohiji, kaže da on nešto nije znao, pa ko onda naređuje ta hapšenja? Ti koji naređuju hapšenje Srba bi trebalo da budu iza rešetaka zbog zločina koje su počinili", naglasio je Drecun za TV "Pink".

Drecun je rekao da je jučerašnje hapšenje petorice Srba na Kosmetu bio medijski unaprijed pripremljen događaj.

"Imate medijske spin majstore, odnosno majstore da proture dezinformacije, polu istine, laži, da pripreme teren za ono što će uslijediti", naveo je Drencun.

On je rekao da je budalaština priča da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima srpsku vojsku na Kosovu, koju čine pripadnici Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti.

"To znači da bi Vučić sada trebalo da pozove pripadnike kosovske policije srpske nacionalnosti da se isključe iz policije da bi izbejgao takve optužbe. Onda sledi informacija da je on razgovarao sa nekoliko pripadnika službe i da su mu se oni žalili da Beograd vrši pritisak da oni izađu iz te formacije, koja u suštini jeste vojna formacija", kaže Drecun.

Prema njegovim riječima, Prištinu je sada zabolio izlazak Srba iz Kosovskih bezbjednosnih snaga.

"S obzirom na to da ne mogu da, na legalan način, formiraju te takozvane snage Kosova, ne mogu da sprovedu propisanu zakonsku proceduru, žele da im pribave legitimitet", rekao je Drecun.

On dodaje da Brisel treba da dokaže da je posrednik, tako što će spriječiti Albance da vrše nasilje nad srpskim narodom.

"Dokažite akcijom, ne verbalnim obećanjima, da će Zajednica srpskih opština biti formirana. Ako to niste u stanju da učinite, kažite nam", istakao je Drecun i dodao da ovo nije Srbija koja će se uslovljavati ultimatumima.