latinica  ћирилица
11/07/2018 |  14:17 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Kasipović: Domaći kadar treba da uspostavi pravosudni sistem

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je vrijeme da domaći kadar u pravosudnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta, preuzme odgovornost za uspostavljanje pravosudnog sistema, njegovo funkcionisanje i definitivno uspostavljanje sistema vladavine prava.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

Kasipović je rekao da vjeruje da kadar u Srpskoj, ali i BiH, ima snage i kompetencija da sistem učine efikasnijim.

"Vrijeme je da definitivno kažemo da to za šta nas plaćaju građani znamo ili ne znamo uraditi, možemo ili ne možemo uraditi. Moramo imati odgovore na pitanja kako pravosudni sistem može biti efikasniji", istakao je Kasipović.

Komentarišući odobrenje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH za angažman u Tužilaštvu BiH višeg savjetnika za pravosuđe Ambasade SAD, on je rekao da razumije nadležnosti VSTS-a i pravosudnih institucija na nivou BiH, ali da Ministarstvo pravde niko ništa nije pitao, niti tražio mišljenje.

"Smatram da to nije dobra praksa. U vezi sa angažovanjem savjetnika u Tužilaštvu BiH, Ministarstvo pravde je tu informaciju saznalo iz medija", naveo je Kasipović.

On je napomenuo da pravosuđe Republike Srpske i BiH godinama imaju snažnu podršku međunarodnih institucija kada je riječ o reformama, kao i materijalnu podršku, posebno u izgradnji ili adaptaciji objekata i opreme, što doprinosi efikasnosti pravosuđa.