latinica  ћирилица
11/07/2018 |  15:17 | Autor: SRNA

Poljoprivrednicima isplaćeno po 100 miliona KM godišnje za pet godina

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je Vlada Republike Srpske u posljednjih pet godina isplatila više od 500 miliona KM poljoprivrednicima ili oko 100 miliona KM godišnje, što je oko 480 KM po hektaru registrovanih poljoprivrednih površina.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

Reagujući na tvrdnje SDS-a da je inicijativa lidera ove stranke Vukote Govedarice o podsticaju za proizvodnju pšenice način da se unaprijedi položaj ratarske proizvodnje, iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada izdvojila podsticaje za proizvodnju pšenice koji iznose oko 500 KM po hektaru, što je najbolje u odnosu na zemlje okruženja i što u potpunosti zadovoljava ratare.

U Ministarstvu podsjećaju da je agrarni budžet ove godine povećan sa 60 na 71 milion KM, kao i da je prošle godine izdvojeno dodatnih 10 miliona KM za ovu oblast.

"Ove godine izdvojeno je dodatnih pet miliona za navodnjavanje i kapitalne investicije, a ponovo je obezbijeđena regresirana nafta, za šta je u posljednjih pet godina izdvojeno 35 miliona KM ili sedam miliona KM godišnje“, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo je pozvalo "samozvane stručnjake za agrarnu politiku SDS-a da svoje savjete upute nadležnim institucijama na nivou BiH u cilju donošenja mjera zaštite domaće proizvodnje, te time istinski doprinesu zaštiti interesa domaćih proizvođača".

Član sektora za poljoprivredu u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a Predrag Јović rekao je da je inicijativa predsjednika stranke Vukote Govedarice "pet plus pet pfeninga" podsticaja za otkup pšenice način kako se može unaprijediti položaj ratarske proizvodnje u Republici Srpskoj.