latinica  ћирилица
11/07/2018 |  19:01 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Hoće li istražni organi BiH "krojiti" proces i rezultate oktobarskih opštih izbora!?

Hoće li istražni organi BiH "krojiti" proces i rezultate oktobarskih opštih izbora!? Zaključak Predstavničkog doma parlamenta BiH s julske sjednice, koji je tijesnom većinom glasova uspio da progura SDS kao predlagač, a kojim bi Savjet ministara trebalo da formira Akcioni tim sastavljen od inspektora Obavještajne agencije i SIPE te tužilaca bh. Tužilaštva i predstavnika CIK-a do Savjeta ministara BiH još nije stigao. Ipak, već bilježimo reakcije prozvanih institucija, prema kojima usvojeni zaključak nema zakonsko uporište!

Čitaju li "revnosni" bh. zakonodavci akte koje sami pišu ili su postali loši prepisivači neprimjerenog sadržaja!? Izborna retorika u predizborno vrijeme – trebaju nam fer i pošteni izbori, vrište pamfletima "legalisti" za govornicama! A za nekažnjeno namještanje rezultata, naravno, zaduženi im, uvijek oni "drugi"!

Virtuelno se mijenjaju zakoni, avanturistički "uvodi" savremena tehnologija tamo gdje jedva da struje ima, trese "skener-groznica"... u takvoj transmisiji – retorički "dobili" smo i izborni Akcioni tim! Agenti OBE, inspektori SIPE, bh. tužioci – zajedno u "napad" - na one "druge" koji "kradu" glasove birača! Naravno, retorički! Bh. Tužilaštvo, međutim jasno, ni retorički ne želi da "statira" u parlamentarnom izbornom pozorištu!

"Nadležnost tužilaštva BiH jeste da, ukoliko dođe do određenog krivičnog djela u bilo kojoj oblasti i segmentu, tako i po pitanju izbornog procesa, da preduzima gonjenje počinilaca krivičnih djela i ja mislim da tu nema osnova za učešće Tužilaštva BiH", rekla je Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

"Budalaština" - bila je prva reakcija direktora Osmana Mehmedagića na informaciju da bi Savjet ministra trebalo da "angažuje" agente OBE da primjera radi, na biračkim mjestima preventivno "zaustavljaju" potencijalne "bugarske vozove"! Koji dan kasnije, Mehmedagić umjerenije poručuje samo da svako radi svoj posao isključivo prema odnosnom zakonu. A onaj o OBA, od poslanika traženi izborni "agenturni" angažman, ne prepoznaje. Baš kao ni Zakon o državnoj Agenciji za istrage i zaštitu. No, u toj Agenciji "ne prepoznaju" odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama, pa ustaljeno "tihovanje" na novinarske upite - nakratko prekinu, samo nakon urgencija!

I tada tek da saopšte kako sporni zaključak, zvanično, nisu dobili! I dok aktuelni direktor SIPE krši Zakon o informisanju, bivši tvrdi da se parlamentarnim zaključkom krše svi pobrojani zakoni o policijskim i tužilačkim institucijama.

"Gdje u svijetu može da se dogodi da istražni organi unaprijed idu i prisustvuju, nadziru izbore u samoj, bilo kojoj zemlji?! Prosto je nevjerovatno da neko razmišlja ili ne razmišlja uopšte da niti OSA, niti SIPA, niti bilo koji drugi, da ne govorim, istražni organ, ima uporište da može da vrši nadzor nad parlamentarnim izborima. Mislim da je to potpuno lišeno svakog osnova i što god vrijeme bude više odmicalo, sve će se više shvatati da je to jedna farsa", ističe bivši direktor SIPA i delegat u Domu naroda Sredoje Nović.

Farsa ili ne, tek predlagač zaključaka nemušto brani svoje "remek-djelo".

"OBA I SIPA postupaju po krivičnom zakonu BiH. Izborna krađa je na opštim izborima po Izbornom zakonu nadležnost Krivičnog zakona BiH", kaže poslanik SDS-a u PD PS BiH Aleksandra Pandurević.

Izborna krađa i jeste krivično djelo iz nadležnosti Krivičnog zakona BiH. No zaključak ne propisuje rad istražnih organa nakon počinjenog krivičnog djela, već jasno definiše preventivno djelovanje! I Izborni zakon je jasan, Centralna izborna komisija jedini je kontrolor izbornog procesa.

"Zaprepaštenje je da je Predstavnički dom uopšte razmišljao da takav zaključak usvoji. Ukoliko bi se ovaj zaključak sproveo, čini mi se da je to ozbiljan put ka sumraku demokratije u BiH i time bi se nadvio potpuno jedan tamni oblak nad slobodnim, demokratskim, fer i korektnim izborima u BiH", istakao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović.

U cijeloj predizbornoj priči, o izbornoj "demokratiji" pod kontrolom agenata, inspektora i tužilaca, više nego simptomatično, postaje glasno ćutanje OEBS-a. Podsjetimo, misija im je, bar zvanično, "ekspertska pomoć" na unapređenju izbornog zakonodavstva i izborne demokratije.

Nije li vrijeme da se ćutolozi oglase prije nego što građane 7. oktobra na biračkim mjestima "demokratski" dočekaju agenti OBE, potom već najavljeni – britanski, a možda i agenti CIA, BIA, SOE MOSADA, MIT-a, BND-a i ko zna čiji još.

Јer, prijedlozi i najave se nižu, a do izbora "punih" demokratije - još tri mjeseca.