latinica  ћирилица
12/07/2018 |  07:29 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

Služen pomen Srbima ubijenim na Zalazju

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, danas je obilježeno 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Nakon liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, saborci i brojne delegacije posjetili su mjesta stradanja.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju služen je parastos za ubijene Srbe na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Prethodno su na gradskom groblju u Bratuncu položeni vijenci i cvijeće u znak sjećanja na srpske žrtve u Bratuncu i Srebrenici stradale u proteklom ratu.

Bratunac (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Miladin Dragičević, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je da je na današnji dan prije 26 godina ubijeno 69 vojnika i civila iz mjesta Zalazje gdje se istorija stradanja i tuge ponavlja.

Do pomirenja može doći kada srpske žrtve u Srebrenici više ne budu žrtve drugog reda ističu iz Organizacionog odbora. Porodice i preživjeli nikada neće prestati da tragaju za istinom.

"Dok god drugi ne budu čuli drugu stranu nema pomirenja. Јa sam juče dobio milion pretećih poruka, milion psovki. Zar neko može osjećati više bola, nego ja kome su ubili oca. Ono što je genocidna namjera to su Ratkovići, Zalazje, druga srpska sela. To je genocidna namjera", istakao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić

Mnogi Srbi iz Zalazja odvedeni su u Srebreničke zatvore, mučeni su i mučki ubijeni. Među njima i sudija Slobodan Ilić. O ubistvu srebreničkog sudije pisao je i Ibran Mustafić, politički lider muslimana iz Srebrenice tokom rata direktno optuživši Nasera Orića. Danas u Zalazju odao je počast stradalim Srbima. 

"Slobodan Ilić je ubijen zajedno sa sedam drugih zarobljenika i sa medicinskom sestrom. Oni su odvedeni kamionom koji je vozio moj amidža. Odvezeni su na deponiju i likvidirani na brutalan način mimo ikakvih zakona", rekao je Mustafić.

Јake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, nastavljajući plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, dok su 22 nestala i zarobljena.

Posmrtni ostaci desetoro Srba pronađeni su i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju. Identifikovani su i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije. Desetoro nestalih još nije pronađeno.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja, još niko nije odgovarao.