latinica  ћирилица
12/07/2018 |  09:11 | Autor: SRNA

Drugi dan NATO samita posvećen Avganistanu

Lideri NATO saveza planiraju da drugi dan samita u Briselu posvete Avganistanu, nakon što je prvi dan bio obilježen zahtjevima predsjednika SAD Donalda Trampa.
NATO - Foto: RTRS
NATOFoto: RTRS

On je pozvao članice Alijanse da ubuduće za vojsku izdvajaju po četiri odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda i naročito kritikovao Njemačaku zbog nedovoljnog ulaganja u odbranu.

Lideri Alijanse nadaju se da će današnja diskusija proći u pomirljivijem tonu, prije nego što Tramp otputuje u Veliku Britaniju, prenio je Bi-Bi-Si.

Samitu će danas prisustvovati i avganistanski predsjednik Ašraf Gani. Generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg nada se da će se blok dogovoriti o finansiranju avganistanskih snaga bezbjednosti do 2024. godine.

Britanski premijer Tereza Mej već je potvrdila da će njena zemlja poslati još 440 vojnika u neborbene misije u Avganistanu.

SAD su obećale još 3.000 vojnika za podršku avganistanskim snagama u septembru 2017. godine, čime bi ukupan broj američkih vojnika bio povećan na 15.000.

Američki zvaničnici najavili su preispitivanje strategije u Avganistanu godinu dana nakon što je Tramp pristao da Amerika ostane angažovana u ovoj zemlji