latinica  ћирилица
12/07/2018 |  10:19 ⇒ 12:00 | Autor: SRNA

"Nijemci bi da skinu stigmu sa sebe preko leđa Srba"

Glavni inspektor njemačke Savezne kancelarije kriminalističke policije Klaus Zorn uporedio je u Potočarima nešto što nije uporedivo - zločin u Srebrenici iz 1995. godine i genocid koji su Nijemci, i Hrvati posebno, izvršili nad raznim narodima u Drugom svjetskom ratu, izjavio je za Srnu istoričar Aleksandar Raković.
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd) -
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

On je ocijenio da "Nijemci i, posebno Hrvati, tendenciozno žele da sa sebe skinu stigmu, koju imaju iz vremena Drugog svjetskog rata, kada su počinili Holokaust i genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima".

- Tako da im je jako stalo da na nekog drugog upere prstom i pokažu ga jednakim u tom svjetlu. Ispostavilo se da je za njih najbolje da pokažu prstom na Srbe i to su igre koje nikako ne smijemo da prihvatimo - rekao je Raković.

On je osudio i trend u Srbiji da pojedine nevladine organizacije govore o denacifikaciji srpskog društva, čime, u stvari prave paralelu sa denacifikacijom Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Raković je ukazao da se pritom zaboravlja činjenica da su jedine dvije nacističke tvorevine u vrijeme Drugog svjetskog rata bile Njemačka i Hrvatska, a da Srbija nikada nije bila nacistička.

- Te njihove tendencije su nedopustive i za nas neoprostive. Ne može se tako lako manipulisati životima ljudi i sudbinama čitavih naroda, kako to rade Nijemci i Hrvati, i bagatelisati stradalnicima samo da bi zadovoljili njihove političke, istorijske i druge ciljeve, a sebe oprali od genocida i užasnih zločina koje su počinili u Drugom svjetskom ratu - kaže Raković.

Istražilac njemačke policije i glavni inspektor tamošnje Savezne kancelarije kriminalističke policije Klaus Zorn izjavio je juče u Potočarima da nijedan, kako je rekao, "počinilac genocida u Srebrenici koji se krije u Njemačkoj" ne bi trebalo da se osjeća sigurnim od istrage, privođenja i presude.

Predsjednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala je njemačkom tužilaštvu spisak sa imenima 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske i od njega zatražila da oni koji su trenutno u Njemačkoj budu privedeni i procesuirani u toj zemlji.