latinica  ћирилица
12/07/2018 |  10:43 ⇒ 10:59 | Autor: TANЈUG

Kako su djeca uopšte preživjela u pećini

Nakon što se završila dramatična akcija spasavanja 12 dječaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine na sjeveru Tajlanda, polako se zaokružuje cijela priča.

Svi su se pitali kako su dječaci i njihov trener uopšte uspjeli da prežive devet dana u tami pećine, odnosno do trenutka kada su ih spasioci pronašli i doprli do njih. Kako danas objašnjava Bi-Bi-Si, dječaci su pili kapi vode koja je kapala sa zidova pećine.

Јeli su komadiće rođendanskog kolača koje je neko od njih ponio sa sobom, a ostali su smireni zahvaljujući meditaciji, koja im je davala nadu da će biti spaseni. Napor njihovog trenera, čiji je nadimak Ake, je ono što ih je održalo jakim i smirenim tokom 17 dana provedenih u poplavljenoj pećini. Naime njihov trener je bivši budistički monah, te je dječake učio meditaciji kako bi se izborili sa stresnom situacijom.

Komandant tajlandskih "Foka" Arpakorn Јukongkaev rekao je da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dječake, ali i da oni "što je manje moguće" koriste vazduh u pećini.

On navodi  da je "nada postala realnost" kada je krenulo uspješno spasavanje dječaka i trenera. "Imali smo malu nadu da su možda živi, ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo naprijed", rekao je on.

Za misiju je naveo da je bila veoma rizična, jer je ronjenje bilo u uslovima u kojima niko ranije nije vidio. Tokom akcije spasavanja poginuo je ronilac-volonter Saman Gunan, za kojeg je komandat "Foka" rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna.

"Ljudi na Tajlandu, a i širom svijeta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da iznevjerimo ljude", zaključio je Јukongkaev.

U trodnevnoj akciji spasavanja, najpre su u nedjelju izvučena su četiri dječaka, potom u ponedjeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četvorica i njihov trener.

Svi oni su smješteni u bolnici u gradu Čijang Raj pod nadzorom tima ljekara i uspješno se oporavljaju.