latinica  ћирилица
12/07/2018 |  11:23 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Drljača: Značajna podrška Vlade Srpske

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je danas da će prioritet ove lokalne zajednice i dalje biti poboljšanje privredne situacije i realizacija infrastrukturnih projekata, kako mladi ne bi odlazili iz Novog Grada.
Novi Grad- Dan opštine i krsna slava - Foto: SRNA
Novi Grad- Dan opštine i krsna slavaFoto: SRNA

Navodeći da je i u ovoj opštini prisutan problem odlaska stanovnika u zemlje EU, posebno mladih, on je podsjetio da je prošle godine broj zaposlenih povećan za 167, a nedavno je otvoren novi proizvodni pogon koji zapošljava 70 radnika.

Drljača je na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta, održanoj povodom Dana i krsne slave opštine - Petrovdana, rekao da će, zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske do kraja godine biti realizovani svi planirani investicioni projekti.

"Naša vizija je da stanovnici u seoskom području imaju iste uslove života kao oni u gradu. Svake godine se širi vodovodna mreže i u narednom periodu biće rađeni projekti u ovoj oblasti. Kada je riječ o putevima, projekti se realizuju u kontinuitetu, ali je rekonstrukcija pravi izazov jer ima hiljadu kilometara puteva različitih kategorija", rekao je on.

Drljača očekuje da će planirani radovi na elektromreži znatno poboljšati snabdijevanje potrošača električnom energijom.

On kaže da mljekari u Novom Gradu godišnje proizvode 4,5 miliona litara mlijeka, da je realizovan projekat mini-sirara koji je uključio 45 nezaposlenih žena u seoskom području i da se svake godine povećava broj kooperanata koji proizvode krastavce kornišone za njemačku firmu "Kine".

Drljača podsjeća da se opština Novi Grad uključila u aktivnosti u vezi sa zaštitom rijeke Une radi sprečavanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini novogradske opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Mirko Zgonjanin je u obraćanju na svečanoj sjednici rekao da lokalni parlament radi u konstruktivnoj atmosferi.

Nakon svečane sjednice, delegacije su položile vijence i prislužile svijeće kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a zatim je upriličena posjeta spomen-sobi.

Obilježavanju Dana i krsne slave opštine Novi Grad prisustvuju delegacije bratskih opština Bač i Leposavić.

U Novom Gradu danas će biti održana revijalna manifestacija - kotlićijada koja će početi u 17.00 časova.

Članovi četiri novogradska lovačka udruženja pripremaće paprikaš, a za posjetioce će, osim paprikaša, biti pripremljen i roštilj.

U 20.30 časova počinje smotra folklora na kojoj će učestvovati kulturno-umjetnička društva "Čajevec" iz Banjaluke, "Đoka Pavlović" iz Beograda, "Sava" iz Hrastnika iz Slovenije, "Miloš Dujić-Mišo" iz Čelinca, "Prosvjeta" -pododbor iz Darde u Hrvatskoj i "Una" iz Novog Grada.