latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:11 | Autor: SRNA

Poslodavci: Rasterećenja usmjeriti na povećanje plata radnika

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske poziva poslodavce da nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim su smanjenja opterećenja na rad, to rasterećenje usmjere na povećanje neto plata zaposlenih.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

Iz Unije navode da to treba uraditi i uvažavajući negativne demografske i migracione trendove koji rezultuju smanjenjem obima i kvaliteta aktivne ponude radne snage.

"Imajući u vidu namjeru Vlade Srpske da se efekat povećanja neto plata zaposlenih ostvari na sve radnike, obavještavamo vas da će po početku primjene propisa biti pojačan rad inspekcijskih i kontrolnih organa u svrhu adekvatne primjene navedenih propisa", saopšteno je iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iz ove organizacije su poručili da Unija i Vlada nastavljaju realizaciju Memoranduma o zajedničkim politikama i Akcionog plana Vlade za ovu godinu, te da će zajednička nastojanja i u narednom periodu biti usmjerena na dalje rasterećenje rada kroz smanjenje zbirne stope doprinosa.

"Dalja rasterećenja će u mnogome zavisiti od nivoa primjene ove mjere u smislu rasta neto plata zaposlenih, rasta javnih prihoda i daljih aktivnosti na realizaciji socio-ekonomskih reformi", naveli su iz Unije udruženja poslodavca.

Iz ove organizacije su istakli da je Memorandumom o zajedničkim politikama planirano da se u naredne tri godine iz rasta javnih prihoda po osnovu poreza i doprinosa i borbom protiv sive ekonomije smanji oporezivanje rada na nivo od 28 odsto na bruto platu.

"S obzirom na značaj kontinuiranog dijaloga o ekonomskim reformama, kao i našeg pozicioniranja kao odgovornog i konzistentnog socijalnog partnera, još jednom naglašavamo važnost sprovođenja ove mjere u potpunosti, odnosno usmjeravanja navedenog rasterećenja na povećanje neto plate zaposlenih", poručuju iz Unije.

Iz ove asocijacije pozivaju poslodavce da iskoriste mogućnost izmirenja potraživanja Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske koje je predviđeno sporazumom te organizacije sa Fondom, kao i da apliciraju na programe podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja koji su otvoreni do 31. decembra.

Vlada Srpske je na inicijativu Unije udruženja poslodavca Republike Srpske uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak s ciljem smanjenja opterećenja na rad, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Narodne skupštine.

Usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak se odnosi na povećanje neoporezivog dijela plate na iznos od 500 KM mjesečno, odnosno osnovni lični odbitak na godišnjem nivou u iznosu od 6.000 KM.

Osnovna namjera ovog akta, kako navode iz Unije, jeste da se smanji poresko opterećenje na rad, kao i da se sredstva koja će biti na raspolaganju primjenom ovog propisa usmjere na povećanje neto plata zaposlenih.

Navedene izmjene podrazumijevaće izmjenu načina obračuna plate o čemu će članice biti blagovremeno obavjestiti Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske i Poreska uprava, a primjena propisa počeće 1. avgusta.