latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:39 ⇒ 16:44 | Autor: SRNA

Porodici Veličković na Kosmetu prijeti nasilna deložacija

Predstavnici Agencije za privatizaciju i Katastra samoproglašenog Kosova, u pratnji tridesetak pripadnika Kosovske policijske službe, pokušali su da premjere plac u vlasništvu Miroslava Veličkovića u Bresju i uknjiže ga na Privatno preduzeće "Kožara" iz Kosovske Mitrovice.
Porodici Veličković na Kosmetu prijeti nasilna deložacija - Foto: SRNA
Porodici Veličković na Kosmetu prijeti nasilna deložacijaFoto: SRNA

Predstavnik Agencije za privatizaciju odbio je da se legitimiše i tvrdio da ima kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je izdat nalog da se plac površine 7,32 ara u vlasništvu Veličkovića od 1981. godine uknjiži na Kožaru.

On je tvrdio da dokumentacija koju mu je i prisustvu policije Veličković stavio na uvid "nije validna" i da ju je Veličković "falsifikovao".

Veličković navodi za Srnu da je i policija odbila da mu stavi na uvid dokumentaciju i saopšti identitet "izvršioca".

U prisustvu dopisnika Srne i nekoliko novinarskih ekipa, on je "izvršiocu" stavio na uvid posjedovne listove i kopije placa uknjiženog 1981. godine na njegovo ime, ali je "izvršilac", na čistom srpskom jeziku, rekao da je dokumentacija lažna.

"Tražim od policije da pokrene krivični postupak protiv NN lica koje se očigledno lažno predstavilo kao službenik Agencije za privatizaciju, a od nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kosovskoj policijskoj službi da pokrenu krivičnu dogovornost.

I to odgovornost protiv komandira policijske stanice u Kosovu Polju Vjolse Hodže. Oni su zloupotrebom ovlašćenja i zastrašivanjem pokušali da mi otmu imovinu i uknjiže je na vlasnika Privatnog preduzeća `Kožara` iz Kosovske Mitrovice", precizira Veličković.

Njegova supruga Slavica Veličković, srčani boplesnik, kaže da je doživjela šok.

"U po bela dana na kapiji se pojavi tridesetak naoružanih policajaca i bez ikakvog obaveštenja ili papira pokušaju da uđu u dvorište. I to da izvrše premer i uknjiženje placa na kome smo još davnih osamdesetih godina izgradili porodičnu kuću i Ugostiteljski obejkat `Živin gaj`", navode Veličkovići.

Miroslav Veličković i njegov brat Novica su jedine dvije srpske porodice koje uz put Kosovo Polje-Peć nisu prodale imovinu jer ne žele da se sele, pošto je selo Bresje, koje je od prije neku godinu postalo dio urbanog centra opštine Kosovo Polje, bilo prepoznatljivo po Veličkovićima.

"Ovo nije prvi put da smo izloženi najžešćim torturama i prijetnjama, jer su nam 2004. godine, uprkos prisustvu pripadnika KFOR-a, Albanci zapalili i kuću i restoran", ističe Miroslav.

"Izvršilac" Agencije za privatizaciju, poslije intervencije policije i zahtjeva da Veličkovićima stavi na uvid izvršno rješenje o oduzimanju placa, zaprijetio je da će narednog ponedjeljka ponovo doći i da tada neće odustati od odluke da plac Veličkovića uknjiži na novog vlasnika.

Miroslav Veličković plaši se da će mu Albanci zapaliti kuću jer je sada bez ikakve zaštite, a, što je najgore, sada je svjestan da su njegov plac i kuća zapali za oko nekom novopečenom albanskom biznismenu.

"Dobio sam informaciju da je opštinska imovinska služba odobrila da se na placevima familije Veličković oslonjenim uz ogradu Crkve Svete Katarine i na auto-put Kosovo Polje-Peć grade višespratni stambeni objekti", navodi Veličković.

Uz Veličkovićev plac uz auto-put, oslonjeni jedan na drugi, nalaze se placevi površine od po tridesetak ari u vlasništvu porodica Mitrović i Јovanović, jedinih koje nisu prodale imovinu u ovom dijelu Bresja.