latinica  ћирилица
12/07/2018 |  17:59 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Makedonija pozvana u NATO - da li su na redu pritisci na BiH i Srbiju?

Manje od dvije godine od preuzimanja vlasti Zorana Zaeva koja je po mnogima bila rezultat obojene revolucije i sada se postavlja pitanje da li su na redu pritisci na preostale, BiH i Srbiju?

Dok se za Srbiju predviđa da će morati da se odluči, u BiH, Milorad Dodik je targetiran kao kočnica, ali kočnica koja uz protest, Pravda za Davida, može biti onesposobljena. Za istoriografa Radovana Kalabića ova okupljanja su podstaknuta "sa strane", što će biti još intenzivnije pred izbore u nadi da se destabilizuju institucije Srpske, prije svega njena policija. Veoma sličan scenario imala je i Makedonija.

Došao je na vlast na krilima protesta zbog afere prisluškivanja, ali je usput uveo albanski kao službeni jezik i promijenio ime Makedoniji, prethodno, grčevito branjeno dvije decenije. Zoran Zaev, sada uvodi Makedoniju i u NATO pakt. 

"Kada su vidjeli da je Gruevski promijenio priču dali su podršku Zaevu da osvoji vlast, i tako uveli Makedoniju u NATO", rekao je politički analitičar Aleksanar Radić.

Srpski narod uskoro će biti okružen NATO zemljama. U Srbiji podijeljena mišljena oko toga, da li će je sada ostaviti na miru ili će posao završiti do kraja u regiji.

"Mislim da mi sada nismo prijetnja, i da će nam ponudi saradnju", istakao je politički analitičar Vlade Radulović.

"Mislim da neće biti više prostora za igranje, ili u NATO, ili prava neutralnost, bez saradnje sa njima", dodaje Radić.

Put BiH u NATO u Dodikovim je rukama, rekao je Izetbegović uoči samita u Briselu, dodajući i da zemlja ima komplikovanu strukturu, koju treba, kako kaže pojednostaviti. NATO-u je upravo jedan Zoran Zaev potreban u Republici Srpskoj, a kandidata ima. To su, prvo ovi koji se pokušavaju okoristiti protestima građana zvog sumnjive smrti Davida Dragićevića kažu analitičari iz Srbije. Upozoravaju da se što hitnije razriješi mladićeva smrt.

"Pa opasno je ukoliko dodđe do opozicione homogenizacije baš na tom talasu i na rušenju, to jest pokušaju rušenja vlasti Repubike Srpske. Na taj način što bi neko poslužio kao instalacija kao što je to Zaev poslužio. Dakle on je poslužio kao instalacija, nije imao nikakav kapacitet da dođe na mjesto na koje je došao, ali je bio potreban baš takav kakav je i Makedonija, vidimo, sada da je tu u ubrazanom scenariju uvođenja te zemlje u NATO", smatra politički analitičar Aleksandar Raković.

Da se završi istraga i narod prestane držati u neizvijesnosti pozvale su članice SPONE. Јer, dok, kažu, opravdan motiv traženja pravde okuplja sve više ljudi, okuplja i političke profitere, domaće, federalne i međunarnodne koji bi da skup postane BH pokret, ali u Banjaluci.

"Čini mi se da je navjiše SDP-ovaca koji su došli na skup, koji hoće da razviju insfrastrukturu i da kažu kako se oni mogu okupiti i u Banjaluci", rekao je predstavnik SPON-e Duško Vukotić. 

Skup je narastao i sa održavanjem u Gracu, Minhenu i Beču postao internacionalan. Ali su snage iz Sarajeva zato prije svega pokušale da bude unitaran, rekao je Nenad Stevandić.

"Eho toga je potresao i emocije i političku situaciju. Svako je pokušao da trazi nešto svoje. Iz FBiH su pokušali nekoj bratstvo i jedinstvo, pokušali su napad na institucije. Nermin Nikšić je tražio ukidanje policije, SDP je poslije toga masovno dolazio na skup i pozivao svoje članove iz Federacije. Opozicija nije imala mogućnost da sama organizuje neke masovnije skupove". naglasio je potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Dok je Srbija još uvijek, možda, tvrd orah za NATO, političari iz srpske još su na prošlim izborima napravili presedan od kada iz Srpske dolaze dvije politike, pokazujući da su mnogo lakša meta. Izbori su tradicionalno vrijeme lešinarenja, a samo Britanci, će kako je najavljeno na samitu u Lonodnu, udvostručiti broj svojih službenika u regionu. Nema sumnje da je veliki dio namijenjen BiH.