latinica  ћирилица
13/07/2018 |  09:05 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Prijedor: Stanovi za 50 porodica izbjeglih i raseljenih

U Prijedoru će danas biti uručeni ključevi stanova za 50 porodica izbjeglih i raseljenih lica.
Prijedor -
Prijedor

Zgrada je izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH.

Uručenju će prisustvovati ministar za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, vršilac dužnosti šefa Odjeljenja za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Đanluka Vanini, te gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Potprojektom BiH tri vrijednosti 34 miliona KM planirana je izgradnja 27 zgrada sa 552 stana koji su namijenjeni za smještaj interno raseljenih porodica i porodica izbjeglih iz Hrvatske u BiH.

U Prijedoru se gradi još jedna zgrada sa 32 stana, a u drugim gradovima ili opštinama u Republici Srpskoj tri zgrade u Banjaluci /48 stanova/, Bijeljini i Derventi /po 30/, Gradišci /32/, Bileći i Brodu /po 15/, Vlasenici /20 stanova/, Foči /12/, Prnjavoru /14/ i Istočnom Novom Sarajevu /šest stanova/.

U Federaciji BiH već su izgrađene zgrade u opštini Foča-Ustikolina /devet stanova/, Pale-Prača /šest/, Tuzli i Bosanskom Petrovcu /po 20/, te u sarajevskoj opštini Ilidža /18 stanova/.

U toku je izgradnja zgrada u Zenici /62 stana/, Olovu /16/, Јajcu /sedam/, Goraždu i Kaknju /po 20/, a u Tuzli se gradi još jedna zgrada sa 34 stana.

U Brčko distriktu biće izgrađeno ukupno 16 stanova u dvije zgrade.

Stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja predviđeno je i potprojektom BiH 6 ukupne vrijednosti oko 36 miliona KM, za čije je finansiranje Skupština donatora Regionalnog stambenog programa nedavno
odobrila sredstva.

Uz obnovu 235 kuća, u okviru ovog potprojekta, izgradiće se još 24 zgrade sa
ukupno 380 stanova, od kojih 255 stanova u 18 opština FBiH i 125 stanova u šest opština Republike Srpske.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

Projekat se realizuje uz podršku, prije svih, EU, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te SAD, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OEBS-a i Razvojne banke Savjeta Evrope.

BiH je za vodeću instituciju Projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je federalnom Ministarstvu raseljenih lica i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Odjeljenju Vlade Brčko distrikta za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja BiH