latinica  ћирилица
13/07/2018 |  09:25 | Autor: SRNA

Tajland - Planirali da ostanu samo jedan sat u pećini

Dvanaest dječaka i njihov fudbalski trener koji su spaseni iz poplavljene pećine na sjeveru Tajlanda planirali su da istražuju kompleks samo jedan sat, ali se nivo vode podigao i zadržao ih duže od dvije sedmice pod zemljom, izjavio je otac jednog dječaka.
Spašavanje dječaka na Tajlandu (foto:twitter.com) -
Spašavanje dječaka na Tajlandu (foto:twitter.com)

Svih 12 dječaka i trener spaseni su u dramatičnoj trodnevnoj operaciji koju su obavili pripadnici tajlandske mornaričke jedice "Foke" i međunarodni tim stručnjaka za ronjenje i pećine.

Mladi fudbaleri otišli su sa trenerom u pećinu Tam Luang na brzi izlet poslije treninga 23. juna, ali je iznenada pala kiša.

"Rekao mi je da su otišli na igru u pećinu čim su završili trening. Mislili su da će to trajati samo jedan sat. Dok su bili u pećini, pala je kiša, voda je počela da teče i svi su morali da požure", izjavio je Banpot Konrnkam, otac 13-godišnjeg kapitena tima "Divlji veprovi".

Dvojica britanskih ronilaca pronašla su dječake 2. jula u mračnom i poplavljenom udubljenju, četiri kilometra u dubini pećine.

Mnogi u Tajlandu smatraju da je trener Ekapol Čantavong zaslužan što su dječaci bili bezbjedni do dolaska spasilaca.

"Samo su sjedili u tišini i nisu radili ništa jer je bilo mračno. Kada su bili gladni, trener Ek bi uključio lampu i obasjao stalaktite iznad", rekao je Banpot, prenoseći priču svog sina, koji se sa ostalima uspješno oporavlja u bolnici.

Grupa je preživjela pijući vodu koja je kapala sa stalaktita i iz zidova pećine, rekli su spasioci.

DŽon Volanten, jedan od britanskih ronilaca koji su našli dječake, rekao je skromno po dolasku u London da spasioci nisu heroji jer su njihove akcije dobro isplanirane.

"Ono što mi radimo je veoma proračunato. Sve je veoma mirno. Želio bih da ukažem na međunarodni tim i tajlandske `Foke`", rekao je Volanten. On je bio prva osoba koja je razgovarala sa dječacima kada su pronađeni.

Premijer Prajut Čan Oča rekao je da će članovi međunarodnog spasilačkog tima u znak zahvalnosti dobiti "tajlandske elitne kartice" u vrijednosti od 15.000 dolara i petogodišnje tajlandske vize.