latinica  ћирилица
13/07/2018 |  10:47 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

Kecmanović: Ne može se stvoriti nova realnost u podijeljenoj BiH

Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da je pokušaj eksperata Cije, Stejt departmenta, Pentagona i specijalnih službi širom svijeta da promjenom svijesti, oblikovanjem percepcije, preusmjeravanjem emocija, odnosno socijalnim inženjeringom stvore novu realnost u BiH - realan koliko i sve drugo što oni čine u BiH.
Nenad Kecmanović - Foto: SRNA
Nenad KecmanovićFoto: SRNA

"Vjerovanje da se socijalnim inženjeringom može stvoriti nova realnost u BiH je realno taman toliko da SAD u BiH čas štite svoju nacionalnu bezbjednost, čas šire multikulturalizam, čas izvoze demokratiju i ljudska prava, čas obuzdavaju maligni uticaj Rusije", naveo je Kecmanović za "Politiku".

On je naglasio da je arogancija supersile u tome što misli da sve može i da joj je sve dozvoljeno.

"/Bivši američki državni sekretar/ Madlen Olbrajt je govorila: `Mi imamo moralno pravo da bombardujemo, jer mi smo SAD`, a neimenovani funkcioner u Bušovoj administraciji: `Mi smo sada imperija i kada djelujemo stvaramo sopstvenu realnost. I dok vi izučavate realnost, mi ćemo ponovo djelovati i stvoriti druge, nove realnosti", istakao je Kecmanović.

On je naglasio da je kongresmen Dejn Rorabaker nedavno je na izvještaj američkog diplomate Metjua Palmera, koji je u aprilu posjetio BiH, dao neprimjećen i antologijski komentar: "Čini mi se pakleno težak zadatak da ljude u BiH okupimo da rade zajedno, ako mi ne možemo vidjeti razlike među njima, a oni ih tako snažno osjećaju".

Kecmanović je naglasio da Rorabaker možda ne bi znao BiH ni da pronađe na mapi, ali je iz neproduktivne mentre koju sluša već decenijama "o sličnostima i bliskostima tri naroda u BiH koje zavađaju zli lokalni političari, a SAD treba da ih ujedine" izveo zaključak sasvim suprotan onom Palmerovom, a to je da je u "BiH pakleno teško nešto promijeniti".