latinica  ћирилица
13/07/2018 |  10:58 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

OHR i Ambasada SAD osudili Orićeve ratnohuškačke retorike

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najoštrije osuđuje izjave ratnog bošnjačkog komandanta iz Srebrenice Nasera Orića, optuženog za ratni zločin, koji drži javna predavanja po Federaciji BiH i prijeti novim ratnim sukobima.
Naser Orić - Foto: Screenshot/YouTube
Naser OrićFoto: Screenshot/YouTube

- Agresivna retorika, od koga god da dolazi, koja poziva na nasilje i priziva mračne slike rata, potpuno je neprihvatljiva. Visoki predstavnik najoštrije osuđuje izjave bilo koje javne ličnosti koje ne doprinose pomirenju i dijalogu. Viši zvaničnici i članovi vodećih političkih partija snose posebnu odgovornost za svoje izjave - rečeno je Srni iz OHR-a.

Iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH Srni je rečeno da osuđuju svaku izjavu koja aludira na novi rat u BiH, a kamoli koja otvoreno zagovara rat.

"Bilo je teško uspostaviti mir u BiH. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, izjave koje spominju ili aludiraju na rat su opasne, neodgovorne i neprihvatljive - i za njih nema mjesta u javnom diskursu", navodi se u odgovoru Srni.

Orić, ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici, protiv koga je pred Sudom BiH obnovljen proces zbog optužbi da je odgovoran za stravične ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, proteklog vikenda održao je predavanje na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, a najviše je govorio o izdaji Srebrenice od bošnjačkih poličara, zatim o "genocidu" koji je nad Bošnjacima u Podrinju navodno počeo čak i prije izbijanja ratnih sukoba, o "četnicima" i "četnikušama" koji, kako je rekao, relativizuju zločine, pa do otvorenih prijetnji novim ratom, koji će, prema njegovim tvrdnjama, početi prije nego što mnogi vjeruju.

- Meni kada su pričali mislio sam da rata više nikad neće biti, ali sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, ćeraćemo se još. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati - poručio je Orić sa govornice u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta, što je pozdravljeno burnim aplauzom.