latinica  ћирилица
13/07/2018 |  11:12 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Košarac: Velika i neoprostiva greška Mladena Ivanića

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac poručio je da Republika Srpska nikada neće priznati da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid, niti će ikada dozvoliti da se srpskom narodu pripiše bilo kakav oblik kolektivne krivice za rat i stradanja u proteklom ratu u BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Velika je i neoprostiva greška srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića što je dao saglasnost predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću da na samitu u Londonu potpiše Deklaraciju o ratnim zločinima", izjavio je Košarac Srni.

Prema njegovim riječima, u toj deklaraciji zemlje članice Berlinskog procesa pozivaju se da priznaju presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija, što je za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljivo.

"Tekst te deklaracije mnogo liči na tekst britanske Rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, koji je prije tri godine odbijen u Savjetu bezbjednosti UN jer je Rusija glasala protiv. Sada su Britanci, u suštini, ponovo pokušali da dobiju istu stvar, ovoga puta uz odborenje Mladena Ivanića, koji je skandalozno ignorisao negativno mišljenje institucija Republike Srpske o Deklaraciji o ratnim zločinima", naglasio je Košarac.

Košarac je podržao stavove Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, naglašavajući da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama u Sarajevu ne smiju da dozvole da se Deklaracija o ratnim zločinima, koju je Zvizdić potpisao u Londonu, ratifikuje u parlamentu BiH.

"Nadam se da Mladen Ivanić nikada više neće biti u prilici da odlučuje o saglasnosti za potpisivanje ovakvih dokumenata, posebno kada ih predlažu Britanci. Ivanić nikada ništa nije htio, niti smio da odbije Britancima", zaključio je Košarac.