latinica  ћирилица
13/07/2018 |  12:51 | Autor: SRNA

Majkić: Vučurević i njemu slične slične diplomate radiće protiv interesa Srpske

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlameta BiH Dušanka Majkić istakla je da će novoimenovani ambasador BiH u Sloveniji Slavko Vučurević i njemu slične diplomate iz reda srpskog naroda raditi svoj posao "potpuno odani BiH, a aspolutno suprotno interesima i odlukama Republike Srpske i srpskog naroda kojem pripadaju"
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Ona je ocijenila da uopšte ne iznenađuje Vučurevićeva izjava, koju je dao prilikom predaje akreditiva predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru, da je što brže i kvalitetnije ispunjavanje uslova i obaveza BiH na putu ka članstvu u EU i NATO "neupitni spoljnopolitički prioritet BiH".

- Nažalost, moramo se pomiriti da će ovaj i slične bh. diplomate raditi svoj posao potpuno odani BiH i potpuno suprotno interesima i odlukama Republike Srpske i naroda kome pripadaju - rekla je Majkićeva za Srnu.

Ona je ocijenila da je očito da Vučurević svoju izjavu daje na osnovu Strategije spoljne politike BiH 2018-2023. koju je u martu ove godine usvojilo Predsjedništvo BiH i sa kojom je bio saglasan i /član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske/ PDP-ov Mladen Ivanić koji je na kraju Vučurevića i predložio za mjesto ambasadora.

- Ipak, ovaj novopečeni diplomata bi morao da zna da Republika Srpska ima ozbiljne primjedbe na taj dokument, naročito kada su u pitanju evroatlanske integracije ili NATO put i da u BiH o tome ne postoji konsenzus - navela je ona.

Majkićeva je naglasila da je očigledno da Vučurevića ni na koji način ne obavezuje Rezolucija o vojnoj neutralnosti koju je u oktobru prošle godine usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a kojom je predviđena vojna neutralnost Srpske u odnosu na sve vojne saveze do eventualnog referenduma u Republici Srpskoj na kojem bi bila donesena konačna odluka o tom pitanju.

Novoimenovani ambasador BiH u Sloveniji Slavko Vučurević izjavio je juče prilikom predaje akreditiva predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru da je što brže i kvalitetnije ispunjavanje uslova i obaveza BiH na putu ka članstvu u EU i evroatlantskim integracijama neupitni spoljnopolitički prioritet zemlje.

Vučurević je istakao da o tome postoji apsolutni konsenzus kod svih relevantnih političkih faktora.