latinica  ћирилица
13/07/2018 |  14:41 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Sutra počinje festival Boljšoj

Šesti festival klasične muzike Boljšoj svečano će biti otvoren sutra na Mećavniku i trajaće do utorka, 17. jula, a među učesnicima revijalnog dijela manifestacije su baletski prvak Konstantin Kostjukov, violinisti Nemanja Radulović, Јulijan Rahlin i Roman Simović, te Vlatko Stefanovski trio.
Drvengrad - Boljšoj festival - Foto: RTRS
Drvengrad - Boljšoj festivalFoto: RTRS

Festival Boljšoj otvoriće umjetnički direktor manifestacije Emir Kusturica i član Upravnog odbora kompanije Gaspromnjeft Aleksandar Dibalj, nakon čega će nastupiti Kostjukov, u pratnji kolega iz Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu - prvaka Јovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić.

Nakon ceremonije otvaranja, koncert će održati violinista Nemanja Radulović sa svojim ansamblom Dabl sens.

Mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu "Matrjošku" u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.

O najboljima odlučuje žiri koji čine dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić, u svojstvu predsjednika, te ruski pijanista Јurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Festival Boljšoj, osim takmičarskog dijela, čini i bogat revijalni program. Јutarnji časovi rezervisani su za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja, a svake večeri pod vedrim nebom, svoja virtuozna umijeća predstaviće svjetske zvijezde klasične muzičke scene.

Na završnoj festivalskoj večeri nastupiće violinisti Јulijan Rahlin i Roman Simović sa sekstetom oformljenim specijalno za festival Boljšoj koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Vlatko Stefanovski trio održaće koncert na zatvaranju Festivala.

Cilj Festivala Boljšoj, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gaspromnjeft“, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.