latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:43 ⇒ 14/07/2018 | 10:25 | Autor: RTRS

Zašto je londonska Deklaracija štetna po interese srpskog naroda?

Nedavni samit u Londonu još jednom je pokazao da bh. nivo ignoriše institucije Republike Srpske.

Osim što joj nije pripao ni evro za projekte, potpisane su četiri, po ocjeni zvaničnika iz Srpske, štetne deklaracije.

Smatraju da ovi dokumenti otvaraju mogućnost da srpski narod bude sankcionisan, a istorija predstavljena lažno.

Za takav epilog krive srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, zbog toga što, kažu, ponovo nisu uvaženi stavovi institucija Srpske.

U Ivanićevom Kabinetu tvrde suprotno.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica dao je negativno mišljenje na Nacrt Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima. Razlog - nedovoljno pojašnjene formulacije prije svega, na priznavanje i poštovanje presuda međunarodnih i domaćih sudova u vezi sa ratnim zločinima.

Izneseno mišljenje nije uvaženo, a Deklaracija je potpisana.

- Kako pred međunarodnim tako i pred domaćim pravosuđem, krivična odgovornost je individualna te samim tim ne postoji potreba da države posebnom deklaracijom priznaju ove presude. Stoga ne postoji nijedan valjan razlog zbog čega bi se ovako nešto deklrativno moralo potpisivati, osim što postoji opravdana bojazan nametanja kolektivne krivice, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Ovakve stavove Republičkog centra podržao je SNSD-ov Staša Košarac. Naglašava da srpski predstavnici u Sarajevu ne smiju da dozvole da deklaracije budu ratifikovane u Parlamentu BiH.

Kategoričan je- Republika Srpska nikada neće priznati da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid, niti dozvoliti da se srpskom narodu pripiše kolektivna krivica za stradanja u proteklom ratu u BiH.

- Tekst te deklaracije mnogo liči na tekst britanske Rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, čiji su pokretači bili Britanci, a koji je prije tri godine odbijen u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija jer je Ruska Federacija glasala protiv, dodaje Košarac.

Sada su, ističe Košarac, Britanci ponovo pokušali da dobiju istu stvar, ali ovoga puta, dodaje, uz odborenje Mladena Ivanića, koji je skandalozno ignorisao negativno mišljenje institucija Republike Srpske o Deklaraciji o ratnim zločinima. To smatra velikom i neoprostivom greškom: "Potpuno nedopustivo, nacionano neodgovorno. Kada institucije Republike Srpske imaju negativan stav o nekom pitanju, da bilo ko, da dolazi iz Republike Srpske, a predstavlja Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama BiH, izdigne se iznad stavova institucija i postupa po vlastitom nahođenju. Ovdje je potpuno jasno da je Mladen Ivanić nastavio sa jednom takvom politikom."

A iz kabineta Mladena Ivanića saopšteno je da do posljednjeg dana Kabinet nije dao saglasnost za potpisivanje teksta zajedničkih deklaracija, sve dok, kako je navedeno u saopštenju, nisu uvažene sve sugestije nadležnih institucija Srpske: "U Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan je dio u vezi sa simbolima, što je bila sugestija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Kad je riječ o Izjavi iz oblasti borbe protiv korupcije, u potpunosti je izmijenjena na način da budu ispoštovane sve sugestije Vlade Republike Srpske."

- Јeste skinut taj dio u vezi sa simbolima, ali, ako su uvažili taj stav mogli su i ovaj u vezi sa sudskim presudama, dodaje Kojić.

U saopštenju je navedeno i da je saglasnost data za potpisivanje Deklaracije o nestalim licima, ali ne i za pristupanje Okvirnom planu za rješavanje pitanja nestalih osoba i sukoba u bivšoj Јugoslaviji.

Pojašnjavaju da se Okvirnom planu ne može se pristupiti dok ne bude sprovedena procedura u BiH, u skladu sa nadležnim Zakonom, a nakon konsultacija sa svim relevantnim institucijama u BiH, što, kako navode, uključuje i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.