latinica  ћирилица
14/07/2018 |  10:15 | Autor: SRNA

Malešević: Vjeronauka razvija pozitivne obrasce ponašanja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da će od naredne školske godine srednjoškolci u Srpskoj u prvom razredu izučavati vjeronauku, a da će u devetom razredu osnovne škole, te u trećem i četvrtom gimnazije učiti o dešavanjima na ovim prostorima u periodu od 1990. do 1995. godine.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS


Malešević je naveo da će vjeronauka u prvom razredu srednjih škola biti izučavana po jedan čas nedeljno, a da će učenici koji se za to ne opredijele učiti kulturu religija u prvom i drugom, a etiku u trećem i četvrtom razredu.

On je rekao za "Euroblic" da mu nije jasno zašto su donošenje odluke o uvođenju vjeronauke u srednje škole u Srpskoj pratile velike polemike, te je dodao da se javnost nije oglasila kada je taj predmet uveden u srednje škole u svim kantonima u Federaciji BiH /FBiH/ i distriktu Brčko.

Malešević je naveo da ne vidi razlog zašto bi neko bio protiv uvođenja vjeronauke, jer ona kod učenika razvija odnos poštovanja prema porodici i društvu, uvažavanje i toleranciju prema ljudima koji drugačije razmišljaju i vjeruju.

On je objasnio da u lekcijama o dešavanjima na ovim prostorima od 1990. do 1995. godine, koje će izučavati u devetom razredu osnovne škole, te u trećem i četvrtom razredu gimnazije, nema govora mržnje niti uvreda za druga dva konstitutivna naroda.

"Želimo da učenici znaju kako je nastala Republika Srpske, kolika je žrtva utkana u njene temelje i da svi zajedno treba da čuvamo mir i slobodu", rekao je Malešević.

Govoreći o usklađivanju sa Srbijom sadržaja nacionalnih predmeta srpski jezik, istorija, geografija i priroda i društvo, Malešević je napomenuo da je to važno za očuvanje nacionalnih vrijednosti i razvijanje osjećanja za nacionalnu pripadnost.

"Riječ je o istom narodu, koji govori istim jezikom i dijeli isto kulturno-istorijsko nasljeđe. Ovim ne ugrožavamo prava drugih naroda, niti izlazimo iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma", dodao je Malešević.