latinica  ћирилица
16/07/2018 |  08:58 | Autor: sputniknews.com

Mančang: Za Peking je Kosovo Srbija i tako će i biti

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang je izjavio da je Kosovo za Peking Srbija i da će tako i ostati, najavio je da će njegova zemlja učestvovati na tenderu za RTB Bor, u skladu sa zakonima Srbije, kao i da će doći do novih ulaganja u fabriku automobilskih dijelova.
Li Mančang, ambasador Kine (foto: rs.sputniknews.com) -
Li Mančang, ambasador Kine (foto: rs.sputniknews.com)

Mančang je u intervjuu za "Kurir" rekao da će predsjednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping, održati sastanak u Kini, na skupu koji je javnosti poznat kao "ljetnji Davos".

"Predsjednik Srbije dolazi na lični poziv predsjednika Kine. Predsjednik Vučić je bio u Kini dok je obavljao funkciju premijera. Kao i tada, i sada je dobrodošao, što je predsjednik Đinping napisao u pismu Vučiću. Predsjednik Srbije će imati niz važnih bilateralnih razgovora. Siguran sam da će to biti uspješna posjeta, kao što je bilo uvijek dosad", rekao je kineski diplomata.

Odnose naših dveju zemalja Mančang opisuje kao "zlatno doba" Pekinga i Beograda. Dosad, kaže, nije bilo tako.

Opisujući kako je do toga došlo, Mančang objašnjava da između Pekinga i Beograda postoji tradicionalna, stabilna prijateljska saradnja.

Što se tiče srpskog naroda, kineski diplomata kaže da je situacija ista, odnosno da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Najavljujući veliku kinesku investiciju u Srbiji, o kojoj je govorio i predsjednik Vučić, ali nije otkrivao detalje, Mančang kaže da je skoro 80 odsto priprema za taj projekat urađeno.

"U početku je ta investicija trebalo da bude 400 miliona dolara, a sada je vjerovatno to duplo više. U toku su razgovori, uskoro će srpska delegacija ići u Kinu“, rekao je Mančang, ne želeći da otkriva detalje.

Rekao je samo da je riječ o proizvodnji automobilskih dijelova.

Upitan šta se dešava sa RTB Borom, Mančang kaže da kineska kompanija ima interesa za saradnju sa tim kombinatom, kao što, kako je rekao, ima interes za saradnju i u drugom oblastima, poput infrastrukture.

Govoreći o Kosovu, Mančang je ponovio da je kineski stav svima poznat.

"Kina kao stalna članica Savjeta bezbjednosti ne priznaje Kosovo. To znači da mi smatramo da je ono Srbija. Pitanje Kosova treba rješavati na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti i u skladu sa međunarodnim dokumentima. Podržavamo razgovore Beograda i Prištine kako bi se taj problem riješio", rekao je Mančang.