latinica  ћирилица
16/07/2018 |  12:43 ⇒ 12:47 | Autor: SRNA

Pismo Vučiću zbog nepodnošljivog položaja srpskog naroda

Srpski nacionalni savjet uputio je danas putem Ambasade Srbije u Podgorici pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ističe da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori gotovo nepodnošljiv, ističući da bez zaštite Srbije ne mogu opstati u toj državi, osim uz promjenu identiteta.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je veoma složen i gotovo nepodnošljiv. Sve životne potrebe srpskog naroda uslovljene su promjenom identiteta. Srpski narod u Crnoj Gori nema riješen ustavno-pravni status. Uskraćena su mu mnoga davno stečena prava", navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović.

Kao razlog što mu se obraćaju pismom, iz Savjeta navode zatvorenost državnih institucija, kako Srbije, tako i Crne Gore, prema rješavanju identitetskih pitanja i opstanku srpskog naroda na prostoru Crne Gore.

U pismu se ističe da u državnim institucijama u Crnoj Gori nema Srba nema, od mjesne zajednice do diplomatije, a da javno deklarisani Srbi po pravilu nemaju nikakvu mogućnost da svoju i perspektivu svojih porodica planiraju u Crnoj Gori.

Iz Savjeta navode, između ostalog, da su u obrazovnim programima u Crnoj Gori eliminisani sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umjetnosti, kao i gotovo svi kadrovi srpske nacionalnosti u tim institucijama.

"Srpski jezik, koji je po podacima sa poslednjeg popisa maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, u potpunosti je preimenovan, a ćirilično pismo, iako po Ustavu ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma", dodaje se u pismu.

U tekstu se napominje i da se iskazuje ogromna netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u Crnoj Gori i da svakim danom taj pritisak postaje sve veći.

Srpski nacionalni savjet ističe da od Srbije, kao matične države, koja je Ustavom uređena kao država srpskog naroda, traže brigu i podršku da u Crnoj Gori srpski narod dobije ono što mu po Ustavu, pozitivnom zakonodavstvu i poznatim standardima pripada", ističe SNS.

U pismu Vučiću se navodi i da koalicija na vlasti u Crnoj Gori sa manjinskim narodima diktira zakonska rješenja koja srpski narod dovode u ponižavajući položaj.

"Smišljenom izmjenom zakona na štetu srpskog naroda i sporom administracijom gasi srpske organizacije koje rade na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, što se posebno odnosi na srpske medije: Srpske elektronske novine, časopis `Srpske novine`, Srpski radio i Srpsku televiziju, koje smo više od deset godina, i prvi put u Crnoj Gori, mukotrpno stvarali da bismo svoj narod branili od promovisanih falsifikata i nepodnošljivog medijskog pritiska", navodi iz Savjeta.

U pismu se navodi i da crnogorska vlast namjerno gasi Srpsku književnu zadrugu u Crnoj Gori, najproduktivniju izdavačku djelatnost, koja je u proteklih desetak godina štampala gotovo tri stotine naslova i više od 180.000 knjiga, isključivo u funkciji očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma i koja je za svoje aktivnosti dobila gotovo sve književne nagrade na srpskom govornom području.

"Pripremajući se za predstojeći popis stanovništva, aktuelnoj crnogorskoj vlasti je veoma važno da zaustavi aktivnosti srpskog naroda, koje nedvosmisleno svjedoče o viševjekovnom srpskom identitetu na prostoru Crne Gore, i posebno da zaustave srpske medije, koji se već sada svojim sadržajem kvalitetno suprotstavljaju očiglednoj antisrpskoj propagandi u Crnoj Gori", ističe se u pismu Vučiću.

Srpski nacionalni savjet smatra da je riječ o državnom projektu "asimilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce".

"Podrška Vlade Srbije srpskom narodu kroz kupovinu `Srpske kuće` za naučne, kulturne i medijske organizacije srpskog naroda u Crnoj Gori nije opravdala početna očekivanja, jer ni nakon dvije godine nije u funkciji ostvarivanja predviđenih aktivnosti i nije privedena namjene", dodaje se u pismu.

U Savjetu smatraju da srpski narod, bez uticaja i podrške Srbije, ne može opstati u Crnoj Gori, osim uz promjenu identiteta.

"Srbija ima i pravo i obavezu da ozbiljno vodi računa o više od 200.000 svojih sunarodnika, što do sada nije bio slučaj ni u naznakama. Stoga Vas molimo, bez obzira na Vaše brojne obaveze i probleme, da pitanje statusa i opstanka srpskog naroda u Crnoj Gori u što je moguće kraćem vremenu uzmete u razmatranje", navodi se u pismu Savjeta.