latinica  ћирилица
16/07/2018 |  18:53 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Lazanski: Sarajevo želi da kroz članstvo u NATO unitarizuje BiH

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je pozadina bošnjačkih težnji za ulazak u NATO pokušaj da članstvom u toj alijansi ostvare ono što nisu tokom rata, a to je unitarizacija BiH i svođenje Republike Srpske na "banjalučki kanton".
Miroslav Lazanski (Foto: Sputnik/Aleksandar Milačić) -
Miroslav Lazanski (Foto: Sputnik/Aleksandar Milačić)

- Sarajevo smatra da bi ulaskom u NATO trajno cementiralo granice BiH u smislu nemogućnosti odluke srpskog naroda u budućnosti na bilo kakvu vrstu samostalnosti, jer se onda kao članica NATO-a uvijek možete pozvati na kolektivnu bezbjednost. To je tajna i to je krajnji cilj ulaska u NATO - rekao je Lazanski Srni.

Reagujući na izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića da očekuje da će BiH do kraja godine aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO, Lazanski je ukazao na činjenicu da BiH ne može ući u NATO bez saglasnosti Banjaluke, koja svoj stav o tome temelji na stavu zvaničnog Beograda.

- Republika Srpska će slijediti stavove Beograda po pitanju ulaska u NATO. Zvizdić može da tvrdi da će do kraja godine biti aktiviran i plan za ulazak BiH u novu galaksiju Mliječnog puta, ali to su želje i to ništa ne znači u smislu nekih konkretnih poteza za ulazak u NATO - ocijenio je Lazanski.

Prema njegovim riječima, time se pokušava kupiti naklonost Zapada pred predstojeće izbore u BiH, ali će svaka stranka iz Republike Srpske, ukoliko se izjasni za ulazak ili približavanje alijansi, izgubiti glasačko tijelo.

- Glasačko tijelo u Republici Srpskoj nije za ulazak u NATO zbog onoga što se desilo i zbog stava Srbije. Meni ta izjava gospodina Zvizdića ništa ne znači. Ni on, ni član Predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda nemaju ingerenciju da samo svojom odlukom uvuku BiH u NATO. Sada je odgovornost na srpskom članu Predsjedništva BiH da on kaže šta ima povodom toga, mada su predstojeći izbori relativno blizu, pa se čuvaju - rekao je Lazanski.

On je dodao da BiH kroz proces ulaska u NATO želi prije svega riješiti pitanje knjiženja vojne imovine u svom interesu.

- Ako vi uknjižite na Sarajevo vojne poligone koji se nalaze na prostorima Republike Srpske onda to više nije 49 odsto teritorije Srpske nego je manje. Tako kradete Republici Srpskoj teritoriju i to je jasno. Sve što bošnjačka strana nije uspjela tokom rata misle da će ostvariti u okviru procesa približavanja NATO-u - rekao je Lazanski.

On je pojasnio da Bošnjaci smatraju da će, ako uđu u NATO, onemogućiti bilo kakav referendum o odvajanju Srpske.

Lazanski smatra da bošnjačkim političarima nije stalo da igraju neku vojnu ulogu u NATO-u, već to rade zato što znaju da će ih sa takvim stavovima podržati za ostanak na vlasti, a sa druge strane imaju zaštitu od bilo kakvih ideja Republike Srpske da se osamostali.