latinica  ћирилица
17/07/2018 |  11:01 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Una u blizini Trgovske gore- Park prirode!

Sliv rijeke Une od Bosanske Otoke do Kozarske Dubice proglašen je parkom prirode.

To je jasan odgovor predstavnicima Republike Hrvatske da treba da odustanu od Trgovske gore, kao lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada.

Zaštitu područja rijeke Une prvi su pokrenuli u Novom Gradu. S razlogom, jer Trgovska gora samo je 2 km udaljena od Novog Grada.

- Rijeka Una zaslužuje posebnu zaštitu jer je to jedan prirodni fenomen sa svojim specifičnostima i svojim ljepotama, kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Veliki doprinos u osnivanju parka prirode dalo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

- Park prirode je još jedan odbrambeni mehanizam prema vlastima Republike Hrvatske da ovo bude zaštićeno područje i da ne mogu raditi to što rade. Kada su u pitanju međunarodne konvencije i određeni kriteriji, niko nebi dozvolio takvo ponašanje pogotovu kada je o parku prirode riječ, istakla je Srebrenka Golić,ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

U Novom Gradu ističu da je u svemu ovome izostala očekivana aktivnost institucija i organa Bosne i Hercegovine i pregovori sa nadležnima u Hrvatskoj.