latinica  ћирилица
17/07/2018 |  13:56 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Litija i moleban za carsku porodicu Romanov u centru Beograda

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas u Beogradu Svetu arhijerejsku liturgiju povodom obilježavanja stotinu godina od stradanja ruske Svete carske porodice Romanov, a zatim, poslije litije centralnim gradskim ulicama, i moleban ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu.
Beograd, vijek od smrti Romanovih (Foto: Sputnik / Aleksandar Milačić) -
Beograd, vijek od smrti Romanovih (Foto: Sputnik / Aleksandar Milačić)

Liturgiji, u ruskoj Crkvi Svete Trojice na Tašmajdanu, prisustvovao je veliki broj vjernika, dok je u litiji centralnim gradskim ulicama bilo nekoliko hiljada ljudi od kojih su mnogi, osim pravoslavnih znamenja nosili i fotografije cara Nikolaja.

Litija je završena ispred spomenika caru Nikolaju, gdje je patrijarh Irinej, poslije molebana, istakao da je car Nikolaj bio jedan od najvećih ruskih vladara koji je tragično izgubio život.

"Mi danas obeležavamo taj strašni dan i to nije samo dan tragičan za ruski narod, nego čak za ceo slovenski narod, pa i za nas Srbe", rekao je patrijarh Irinej.

On je naveo i da srpski narod ima puno razloga da se okupi i da oda počast "svetom mučeniku i njegovoj porodici".

"Ruski car je u ime svoje i svoga naroda učinio veliko delo našem narodu", rekao je patrijarh Irinej, podsjetivši da je ruski car 1915. godine pomogao Srbiju koja je bila u velikoj opasnosti.

Prema njegovim riječima, ruski car je to uradio iz velike ljubavi prema srpskom narodu, a pitanje je šta bi bilo sa srpskom vojskom i da li bi opstala Srbija da nije bilo velikog cara Nikolaja.

Patrijarh Irinej je podsjetio da je car Nikolaja 1915. godine rekao saveznicima da će sklopiti separatni mir sa Nijemcima ukoliko ne pošalju brodove po srpsku vojsku koja se povukla na obalu Јadransku mora.

On je naveo i da su saveznici tek tada poslali brodove i prihvatili srpsku vojsku koja je bila iznurena balkanskim putevima i smjestili je na ostrvo Krf gdje se, kako je rekao, opremila i pripremila za veliki pohod s ciljem oslobađanja otadžbine.

"Neka Bog sačuva i blagoslovi Rusiju, majku svih Slovena, i neka nam Rusija i ubuduće bude nada i uteha u našim potrebama i da nam pomogne onako kao što je to učinio sveti car Nikolaj Drugi", rekao je patrijarh srpski.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović rekao je da ruski imperator i danas, stotinu godina od mučeničke smrti, živi u srcima Srba i da će "živjeti vječno jer su ga njegova djela i stradanje učinili vječnim".

"Ruski imperator je govorio - `nećete mi zameriti, gospodo, što sam pre svega Rus i što su mi najbliži interesi Rusiji, ali i što sam odmah posle toga Srbin i da su mi najbliži interesi srpskog naroda`", rekao je Popović.

On je naveo i da, kao što je nekada car Nikolaj pomagao Srbiji, sada to radi ruski predsjednik Vladimir Putin, ponovivši da Srbija neće uvesti sankciji Rusiji.

"Putin nam pomaže u očuvanju Kosova i očuvanju Srbije i srpskog naroda jer bez Kosova mi ne postojimo ni kao narod ni kao država", rekao je Popović i dodao da je to poruka svima koji podržavaju lažnu tvorevinu na Kosovu i Metohiji.

Obilježavanje jednog vijeka od smrti ruske carske porodice Romanov organizovali su Srpska pravoslavna crkva i Podvorje Ruske pravoslavne crkve u Beogradu uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja.

Spomenik caru Nikolaju otkriven je u novembru 2014. godine, a osveštali su ga patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej.

To znamenje djelo je najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova i beogradskog arhitekte Јanka Krstića koji je osmislio ambijent u kojem će spomenik stajati.