latinica  ћирилица
17/07/2018 |  17:00 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Odakle nam dolazi najviše gostiju i šta im nudimo?

Ljetna turistička sezona u Republici Srpskoj u punom je jeku, poručuju iz Turističke organizacije Srpske.

Trebinje se pokazalo kao jedna od najpoželjnijih prostora u Srpskoj, zbog čega se u srcu Hercegovine traži i smještaj više. Turisti su mišljenja da imamo bogate prirodne resurse, u koje je potrebno više ulagati.

Avanturistički, adrenalinski, banjski, vjerski, a svakako i festivalski turizam ono je zbog čega se Republika Srpska sve češće mapira na karti turista koji su željni mira i prirodnog okruženja.

Prema podacima Zavoda za statistiku Srpske, Republika Srpska u prvih pet mjeseci ove godine bilježi više od 145.000 dolazaka i oko 366.000 noćenja. Posebno je povećan broj dolazaka gostiju iz Njemačke, i to u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu za 77 odsto.

Najodaniji su nam gosti iz zemalja regiona, ali i Makedonije, Turske, Austrije, Njemačke, Italije i zemalja Beneluksa.

Stojan Matavulj iz Hrvatske posjetio je Višegrad i Andrićgrad.

"Ovo je stvarno vrlo ukusno uređeno, pomiješani stilovi mediteranski, orijentalni, nešto prekrasno. Vrijedi vidjeti", ističe Stojan.

Anita iz Slovenije oduševljena je Trebinjem.

"Krasno mjesto. Vrlo lijepo. Prvi put sam tu", kaže Anita.

Radovan iz Srbije koji je obišao Trebinje ističe da je priroda prelijepa, ali jezera koja smo obišli, nisu baš bila dovoljno uređena.

Јedna posjetiteljka koja je obišla Banjaluku kaže da je čula da mnogo naroda dolazi ovamo. Predlaže gradnju još hotela, jer je grad prelijep.

I baš tako. Smještajnih kapaciteta često manjka, posebno u srcu Hercegovine. Slična situacija je i sa Banjalukom za vrijeme održavanja muzičkih i drugih festivala, zbog kojih je ovaj grad mladima sve atraktivniji.

"Srpska je zemlja koja je nedovoljno istražena i kao takva veoma turistički atraktivna. Posebno se izdvaja Banjaluka, Višegrad, Trebinje, Јahorina", navodi Dijana Đuričić iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Milan Stojak, direktor hotela "Јelena" Banjaluka kaže da sreća u nesreći, zavisi kako se uzme, što nemaju turiste iz arapskih zemlja.

"Oni su se pokazali kao izrazito teški. Koliko sam čuo i sa Kinezima ništa nije bolje", rekao je Stojak.

Rijeke, jezera i planine, kulturno-istorijska nasljeđa, bogata gastronomska ponuda, povoljne cijene, ali i srdačnost naših domaćina, glavni su nam aduti, u koje je potrebno mnogo više ulagati.