latinica  ћирилица
17/07/2018 |  20:05 | Autor: SRNA

Železnjak: Separatni sporazum Beograda i Prištine vodi u NATO protektorat

Zahtjevi EU da se potpiše separatni sporazum između Beograda i Prištine dovešće do teritorijalnog raspada Srbije na protektorate NATO i geopolitičke katastrofe na Balkanu, smatra član Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Sergej Železnjak.
Sergej Železnjak (foto: © Sputnik/ Grigoriй Sыsoev) -
Sergej Železnjak (foto: © Sputnik/ Grigoriй Sыsoev)

On je naveo da separatni dogovor sa samoproglašenim Kosovom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podjelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski dio, prenio je Sputnjik.

- Sljedeći korak biće pretvaranje oba ova dijela u protektorate NATO - rekao je Železnjak u vezi sa najavom sutrašnje nove runde pregovora u Briselu za postizanje takozvanog "sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine".

Železnjak, koji je zamjenik sekretara Generalnog savjeta Јedinstvene Rusije /Vladimira Putina/, smatra da ovakvim separatnim sporazumom Srbija pravno gubi mogućnost da se rukovodi Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

- Ukoliko se odrekne dijela svoje teritorije, Srbija će izgubiti sve mehanizme međunarodnog prava koji štite teritorijalnu cjelovitost države - smatra Železnjak.

On je napomenuo da će poslije potpisivanja i stupanja na snagu separatnog sporazuma kosovski Albanci dobiti potpunu slobodu za sljedeće akcije takozvane države Kosovo, odnosno da će takozvano Kosovo prvo završiti formiranje svojih oružanih snaga, a potom po ubrzanom postupku ući u NATO.

Prema njegovim riječima, lideri kosovskih Albanaca istovremeno neće odustati od Tiranske platforme "Prirodne Albanije", koju su 2017. godine usvojili visoki predstavnici Albanije, samoproglašenog Kosova i makedonski Albanci.

- Akcije usmjerene na priznavanje Kosova predstavljaju konzistentne korake u realizaciji nacionalističkog projekta "Velike Albanije" - istakao je Železnjak.

On je napomenuo da se separatistička osjećanja takođe aktivno pojačavaju u takozvanoj Preševskoj dolini, na jugu Srbije, gdje su nedavno, 14. jula, albanski poslanici lokalnih opština usvojili još jednu deklaraciju koja zahtijeva da se albanskoj zajednici obezbijedi "poseban politički status".

- Ne treba zaboraviti da karta "Velike Albanije" uključuje mnogo veći prostor južne Srbije - rekao je Železnjak.

On je naglasio da potpisivanjem separatnog sporazuma i odustajanje od Kosova i Metohije, Srbija neće biti u stanju da se suprotstavi albanskoj ekspanziji i rastu separatističkih raspoloženja u preostalim dijelovima zemlje - Preševskoj dolini, Raškoj oblasti /Sandžaku/ i Vojvodini.

Železnjak je ocijenio da će se u Srbiji tako razviti situacija u kojoj će građanima ove zemlje početi da se nameću pozivi da se pridruži NATO kako bi sačuvala svoje preostale teritorije, a mnogobrojni pronatovski propagandisti jednoglasno će ubjeđivati građane Srbije da će samo ulaskom u NATO spasiti narod i državu.