latinica  ћирилица
18/07/2018 |  18:19 ⇒ 18:22 | Autor: TANЈUG

Obilježene dvije decenije od stradanja Srba u Orahovcu

Dvije decenije od masovnog stradanja Srba u opštini Orahovac na Kosovu i Metohiji obilježeno je komemorativnim skupom u selu Velika Hoča.
Orahovac (Foto: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Orahovac (Foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

Ubijenim Srbima parastos je ispred spomenika žrtvama u Velikoj Hoči služio iguman manastira Zočište otac Stefan, a prisustvovalo mu je stotinak mejštana koji su nosili fotografije sradalih.

Nakon parastosa, u Domu kulture je priređena akademija, na kojoj je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković poručio da je stradanje Orahovčana paradigma stradanja svih Srba u pokrajini, te da 20 godina nakon stradanja, nevine žrtve i njihove porodice i dalje nisu dobili pravdu.

- Vlada Srbije neće prestati da insistira da zločini budu rasvijetljeni - rekao je Petković, istakavši da je pravda preuslov za mir koji je potreban i Srbima i Albancima.

Prema njegovim riječima, strašno je to što ni 20 godina poslije zločina nisu pronađeni počinioci i nalogodavci zlodjela.

Na akademiji je govorila i Olgica Kostić kojoj je kidnapovano 17 članova porodice, među kojima i dva rođena brata.

Na teritoriji opštine Orahovac tokom ofanzive terorističke OVK od 12. maja do 22. jula 1998. godine počinjeni su masovni zločini nad srpskim stanovništvom, u kojima je stradalo 84 Srba.

Za vreijme oružanog napada na području Orahovca od 17. do 22. jula 1998. godine kidnapovano je oko 100 srpskih civila, od kojih su mnogi ubijeni i mučeni u privatnim zatvorima i logorima, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proljeće 2005. godine.

Komemorativni skup organizovali su Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i Privremeni organ opštine Orahovac.