latinica  ћирилица
18/07/2018 |  20:05 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Ima li na pomolu dogovora Beograda i Prištine?

U Briselu - do sada najteža runda pregovora, ako je vjerovati Hašimu Tačiju. Možda se namučio, ali nije popustio. Dok predsjednik Srbije, do rješenja, pokušava doći preko francuskog predsjednika i njemačke kancelarke, Albanci, na pregovarački sto, žele da stave i Preševsku dolinu.

U novu rundu, Priština je došla sa najjačim sastavom, Brisel ih je morao sve pozvati jer nijedan, bez drugih, ne smije pristati na ustupke, saznaje Ivica Dačić. Ustupaka ipak nije bilo. Iako mu je, ovo, kaže najteži sastanak u posljednjih šest godina, Tači, kao ni ostali, nije odustao od priznanja nezavisnosti.

"Srbija i dalje misli da je Kosovo njen dio i i dalje živi u mentalitetu prošlosti. I sam Vučić treba da shvati da je Kosovo suverena država ali radićemo na postizanju konačnog sporazuma kako bi bio pobjednički i kredibilan i za Kosovo i za Srbiju", rekao je Hašim Tači, predsjednik samoproglašenog Kosova.

"Mi tražimo priznanje naše nezavisnosti od Republike Srbije, nastavak pomirenja i željeli bismo da živimo dalje u miru i prosperitetu", kaže Kadri Veselji, predsjednik Skupštine samoproglašenog Kosova.

Dok su Albanci na sto postavili maksimalne zahtjeve i žele da dobiju sve, predsjednik Srbije kaže da se srpska strana trudi da pronađe kompromisno rješenje u kojem ni albanski interesi ne bi bili zanemareni. Uprkos tome, sve što je uspio, jeste dogovor o nastavku pregovora i očuvanju mira i stabilnosti.

Na pitanje da li će obje strane naći rješenje, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sve biti ubrzo vidljivo ali da nije siguran da je tako nešto blizu.

Dok Vučić traži pravednu sredinu, Albanci se vode taktikom provokacija i pritisaka.

Predsjednik opštine Bujanovac, Ragmi Mustafa, zatražio je da se na sto stavi i Preševska dolina ili da se pregovori prekinu.

"Tu su i stalne prijetnje ratom, mislim da su pročitani, da ne prolaze, ali oni svakako jesu spremni da izazovu nasilje", navodi Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosmet Narodne skupštine Srbije.

Kosovska delegacija, kako piše Sputnjik, umalo da završi u srpskim rukama, kada je njihov avion greškom krenuo preko vazdušnog prostora Republike Srpske, a koji kontroliše Srbija.

Ipak, na vrijeme se okrenuo nazad u Tiranu, pa će se sa Ramušem Haradinajem, koji je u Srbiji na potjernici zbog ratnih zločina, i dalje morati pregovarati.