latinica  ћирилица
19/07/2018 |  10:06 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

Zaev: Sve stranke za referendum o nazivu, osim VMRO-DPMNE

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su svi lideri parlamentarnih političkih stranaka u zemlji za organizovanje referenduma za EU i NATO, osim opozicionog VMRO-DPMNE.
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net) -
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net)

Zaev je sinoć nakon proširenog sastanka lidera političkih stranaka rekao da je ponašanje lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je napustio taj sastanak, neozbiljno, neodgovorno i uvredljivo za sve političke subjekte i građane Makedonije.

"Svi koji smo ostali na tom sastanku smo za referendum, a ponašanje Mickoskog demonstrirano u ime VMRO-DPMNE je neozbiljno, neodgovorno i uvredljivo za sve političke subjekte i građane Makedonije", naglasio je on.

Zaev je rekao da je na sastanku, kome su prisustvovali predstavnici 11 parlamentarnih stranaka, razgovaralo o referendumskom pitanju "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora sa Grčkom", prenose makedonski mediji.

"Referendum treba da bude konsultativnog karaktera, a volja građana biće konačna za sve političke činioce", dodao je Zaev.

Nakon jučerašnjeg četvoročasovnog sastanka lidera parlamentarnih stranaka u Klubu poslanika u Sobranju, danas je na prijedlog Mickoskog zakazan novi, ali njemu će prisustvovati lideri četiri vodeće političke stranke u Makedoniji, po dvije iz makedonskog i albanskog političkog korpusa.

Do sazivanja liderskih sastanaka u Makedoniji dolazi zbog toga što VMRO-DPMNE blokira formiranje državne izborne komisije koja treba da organizuje referendum na kome bi se građani izjasnili o dogovoru sa Grčkom o nazivu Republika Sjeverna Makedonija.

Lider VMRO-DPMNE Mickoski napustio je sinoć sastanak jer, kako je rekao, njegovoj partiji nije bio jasan koncept zašto sve parlamentarne stranke nisu zastupljene na tom sastanku.