latinica  ћирилица
19/07/2018 |  12:23 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Netanjahu: Orban je istinski prijatelj Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je mađarski premijer Viktor Orban "istinski prijatelj Izraela".
Benjamin Netanjahu (Foto: screenshot-entebbenews.com) -
Benjamin Netanjahu (Foto: screenshot-entebbenews.com)

Orban i Netanjahu održali su danas zajedničku konferenciju za novinare, nakon dolaska mađarskog premijera u posjetu dan ranije.

Netanjahu je pohvalio Orbana zbog borbe protiv antisemitizma i zahvalio mu zbog proizraelskog stava Mađarske, prenio je AP.

Sa svoje strane, mađarski premijer je rekao da Јevreji treba da se osjećaju bezbjedno u vrijeme mandata njegove vlade.

Orban, koji je u uzvratnoj posjeti Izraelu nakon što je ugostio Netanjahua u Budimpešti, potvrdio je da Mađarska neće tolerisati antisemitizam.

"Svi jevrejski građani u Mađarskoj su pod zaštitom Vlade. Ponosni smo što u Mađarskoj Јevreji koji praktikuju svoje običaje i tradiciju mogu da se osjećaju bezbjedno", rekao je Orban.

On je dodao da su bliski izraelsko-mađarski odnosi rezultat "odličnih ličnih odnosa" sa Netanjahuom.

"Јedan mađarski patriota i jedan jevrejski izraelski patriota uvijek će naći nešto zajedničko", rekao je Orban, prenio je Rojters.

Najavljujući saradnju "po pitanju borbe protiv antisemitizma", Orban je rekao da je taj fenomen u porastu u zapadnoj Evropi, a u padu u istočnoj Evropi i polako poprima oblik "retorike protiv države Izrael".

Netanjahu je dodao da on i Orban "obojica razumiju prijetnju radikalnog islama kao realnu".

Orban je rekao da se Evropa nalazi u "krizi migracija i terorizma" te da teroristi koriste migrantske rute da dođu do Evrope. "Mi moramo da preduzmemo mjere protiv tog fenomena", rekao je Orban.

Orban je izazvao kritike prošle godine nakon što je pohvalio Mikloša Hortija, lidera Mađarske u vrijeme Drugog svjetskog rata, koji je uveo antisemitske zakone i sarađivao sa nacistima.