latinica  ћирилица
19/07/2018 |  13:40 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

GO SNSD Bijeljina: Zaštititi poljoprivrednu proizvodnju (FOTO)

Narodna skupština Republike Srpske je u protekle četiri godine donijela četiri zakona i 130 podzakonskih akata da bi se pomogla i zaštitila poljoprivrdena proizvodnja u Republici Srpskoj i BiH, rekao je Vojin Mitrović narodni poslanik i predsjednik komisije za poljoprivredu na konferenciji za mediji GO SNSD-a Bijeljina.
SNSD GO Bijeljina - Foto: RTRS
SNSD GO BijeljinaFoto: RTRS

Mitrović je, kao akcionar Poljoprivrednog dobra "Semberije", jedinog poljoprivrednog dobra čiji je većinski vlasnik Republika Srpska, naveo da je ulaskom u ovo PD zatečeni dug bio preko 13 miliona maraka, a vrijednost kapitala oko 10,5 miliona maraka. 

- Od preuzimanja dijela preduzeća, obaveze iz 2017. godine od preko četiri miliona maraka, smanjili smo na oko 2,6 miliona maraka. Naš cilj je da to preduzeće vratimo na mjesto koje mu pripada i da bude okosnica razvoja poljoprivrede u Republici Srspkoj, rekao je Mitrović, očekujući da ih u tome podrži Vlada Republike Srpske. 

Zoran Maletić pomoćnik ministra za poljoprivredu, optužio je Savjet ministara i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da nisu uvažili ni jednu preporuku i inicijativu Vlade Srpske da zaustavi uvoz pojedinih roba koje su prispjele na domaćem tržištu . 

- Imate situaciju da sada imate tržišne viškove svinjskog mesa. U prvih 6šestmjeseci ove godine, uvezeno je za 20% više u odnosu na isti period prošle godine. Stočari imaju ogromne probleme, zato što uvozimo meso iz drugih zemalja. U svakom sporazumu koji je BiH potpisala stoji da se može zaustaviti uvoz pojedinih roba, ako se ustanovi da postoje tršižni viškovi. Niko to do sada nije uradio, rekao je Maletić.

On je potez gradske uprave u Bijeljini, da izdvoji dva feniga podsticaja za pšenicu okarakterisao kao pokušaj dobijanja političkih poena u predizborne svrhe, jer to, kako je naglasio, čine prvi put, dok je Vlada Republike Srpske uvele pet feniga podsticaja još 2012. godine.