latinica  ћирилица
19/07/2018 |  15:48 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

H. Pijesak: Otvorena Peta revija ruskog filma

U Han Pijesku je otvorena Peta revija ruskog filma na kojoj će do 20. jula biti prikazana tri filma - dokumentarnog, reportažnog i turističkog žanra.

Film najkomunikativniji kulturni oblik, pa je važno da se ljudi sa ovih prostora upoznaju sa Rusijom koju pamte, ali i sa današnjom. Rusija je među pet najrazvijenijih zemalja svijeta.

"Moj zadatak je da kao autor ovog projekta organizujem reviju ruskog filma i da ostvarim neke kontakte koji će se razvijati u budućnosti između svake lokalne zajednice i Ruske federacije", kaže Željko Stojanović, autor projekta "Revija Ruskog filma".

"Ovo je promocija ruske kulture, ruskog života načina i naših kapaciteta i mogućnosti što je zanimljivo za svakog da pogleda", ističe Petar Frolov, zamjenik ambasadora Rusije u BiH.

Ova revija ima veliki značaj za Han Pijesak, zbog toga se i peti put održava u ovoj opštini.

Osim kulutrnih vrijednosti, sastanak koji je održan pred ovu reviju mogao bi da bude novi zamajac u razvoju privrede.

"Imali smo sastanak, gdje smo se dogovarali o nekim bilateralnim sastancima i dolasku ruskih investitora da pogledaju naše industrijske kapacitete i da vide da li su zainteresovani za saradnju", ističe Vlado Ostojić, načelnik opštine Han Pijesak.

Filmovi koji su prikazani govore o Moskvi kakva je nekada bila i kakva je danas, o Sankt Peterburgu i o njegovim predgrađima i o Ermitažu koji je u trci za najbolji muzej na svijetu sa šest miliona eksponata.