latinica  ћирилица
19/07/2018 |  16:56 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

TE Ugljevik: Izgradnja postrojenja za odsumporavanje planiranom dinamikom

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Ugljevik, vrijednog 80 miliona evra, odvija se planiranom dinamikom i trebalo bi da radi punim kapacitetom od decembra iduće godine. Istaknuto je ovo tokom posjete Rudniku i termoelektrani Ugnjevik, ministra Petra Đokića. Sistem za odsumporavanje, jedan od najznačajnijih ekoloških projekata u BiH i regionu finansira se iz kredita japanske Agencije za međunarodnu saradnju "DŽaika".

Građevinski radovi su završeni, a naredni korak je montaža mašinske opreme i svega što je neophodno da bi postrojenje bilo pušteno u probni rad u maju iduće godine, a u punom kapacictetu zaživjelo od decembra.

"Od decembra 2019. godine ovo postrojenje će omogućiti da emisije sumpor dioksida za 80 puta budu manje nego u ovom trenutku", kaže Zlatko Malović, projekt menadžer na izgradnji projekta odsumporavanja dimnih gasova.

"Pored toga što polažemo ne ekologiju, zaštitu zdravlja ekologije, ispunjavamo obaveze koje je naša Republika preuzela prema međunarodnim Ugovroima o energetskoj zajednici, možemo nesmetano razmišljati o daljim projekcijama, i drugi proizvođači nemaju te probleme jer smo preduzeli sve korake dalje aktivnosti", ističe Đorđe Popović, direktor RiTE Ugljevik.

Ovaj projekat produžiće životni vijek RiTE za narednih dvadeset godina. On je rezultat čvrste odluke Vlade Srpske koja se zadužila radi njegove realizacije sa 100 miliona dolara, Ministarstva i uprave preduzeća.

"Sve aktivnosti na odsumporavanju u skladu sa planom do ovog dana realizovano oko 49 odsto svih planskih aktivnosti sa odstupanjem od jedan više ili manje, ali to je dobar rezultat i sve aktivnosti biće završene do decembra, a najveći dio do sredine iduće godine", naglasio je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

RiTE Ugljevik u prvom polugodištu ove godine prebacila je plan proizvodnje električne energije.

Realizovala 103 odsto, otkrivke uglja 106 procenata, a stvoreni su perduslovi za otvaranje novog revira.