latinica  ћирилица
19/07/2018 |  20:42 | Autor: TANЈUG

Kitarović: Hrvati i Albanci su doslovce braća po oružju

Drugog dana zvanične posjete Tirani, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, obraćajući se u parlamentu, osim kurtoazne podrške putu Albanije ka EU, poručila da su Hrvati i Albanci "doslovce braća po oružju", te da su mnogi Albanci žrtvovali svoj život za Hrvatsku.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: RTRS
Kolinda Grabar KitarovićFoto: RTRS

- Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga da učine - rekla je hrvatska predsjednica, prenosi Večernji list.

Navela je i da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu cijelog tog prostora.

- Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznala - navela je Kitarovićeva.

Osvrnuvši se na, kako se navodi, "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dvije zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu, rekla je da je Albanija bila prijatelj Hrvatske kada je to njenoj zemlji bilo potrebno.

Podsjetivši na brojne Albance koji su se borili u ratu devedesetih, Grabar Kitarovićeva je rekla:

- Bili smo doslovce braća po oružju, prije nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi Albanci su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i, vjerujte mi, Hrvatska to neće zaboraviti - rekla je ona.

Navela je i da je Hrvatska, zemlja na raskršću hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primjer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

- Albanci su u potpunosti integrisani i cijenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan primjer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja - rekla je i podsjetila na zajednicu Arbanasa kod Zadra, koja tamo postoji od 18. vijeka.

Podsjetivši na još neke detalje iz istorije, ona je svoj govor u parlamentu završila riječima: "Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo."